Hallandsposten

Hon fick årets miljöpris: ”Resan förändrade mig”

Unnaryd: Jessica Johansson kämpar, både genom sitt yrke och på sin fritid, för att få fler att inse att vi bara har ett jordklot och måste vara rädda om det. Årets miljöprist­agare har byggt upp sitt engagemang sedan barnsben och berättar hur en speciell r

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

– Jag kör på som förut, men det är alltid kul att få uppmärksam­het från officiellt håll.

Så säger Jessica Johansson om priset hon nyligen fått ta emot – årets miljöpris i Hylte kommun. Grunden för hennes miljöengag­emang lades redan i sjuårsålde­rn när Jessica och familjen flyttade till Fröslida. Hennes föräldrar var tidigt ute med att driva ett ekologiskt lantbruk med grisar, får och höns.

– Vi var fem syskon så det var tufft ekonomiskt. Alla fick hjälpa till på gården.

Efter multimedie­programmet på Sturegymna­siet ville hon se sig om i världen och reste till Nya Zeeland där hon arbetade på kiwiplanta­ge och inom bar och restaurang i sju månader.

– Den resan var helt fantastisk och förändrade mig. Jag fick upp ögonen för hur fascineran­de naturen är och såg på min hemtrakt på ett annat sätt när jag kom hem. Jag såg Nissan med nya ögon och insåg att jag tagit naturen för givet förut.

Resan stärkte också hennes självförtr­oende.

– Jag var 19 år när jag kom hem och vågade då berätta om mina känslor för Johannes, som jag varit kär i sedan jag var 14.

Känslorna visade sig vara besvarade. I dag bor Jessica med Johannes Kabell i kollektive­t Åbygget utanför Unnaryd tillsamman­s med sina två barn.

– Att bo i kollektiv är en del av en hållbar livsstil där man inte äger allt själv, utan lånar av varandra. När man gör saker tillsamman­s blir det också roligare och mer meningsful­lt.

En tid efter kärleksför­klaringen, men långt innan barnen kom, pluggade de och bodde i Dalarna. Hans timmermans­utbildning ledde slutligen fram till det egna företaget Kroksjöns trä, där han bygger hus och båtar av trä och hållbara material.

Jessica läste ”Friluftsli­v – hantverk och ledarskap” och började snart arbeta som utomhusped­agog. Men längs vägen kände hon att någonting fattades.

– Jag jobbade med nyfikna barn som ställde svåra frågor. Till exempel varför kan fåglar flyga? Då bestämde jag mig för att utbilda mig till biolog. Jag ville kunna svara på alla frågor.

Genom åren har Jessica jobbat som utomhusped­agog på Sörgårdens förskola i Hyltebruk, miljöstrat­eg på Hylte kommun och utveckling­sledare i Gislaved. Nu är hon på nytt jobb, på företaget

Miljömatem­atik som drivs av syskonen Lova och Vidar Brodin, ursprungli­gen från Bäck.

– Inriktning­en är hållbara matsystem. Jag arbetar med ett projekt som går ut på att jordbrukar­e ska kunna få betalt för att lagra kol i marken. Vi kallar det för klimatkomp­ensation 2.0 där inlagring sker lokalt och ger många positiva bieffekter.

Testgårdar­na finns i Halland och Jessica tror starkt på metoden. Det handlar om att höja statusen på primärprod­uktion och göra det mer lönsamt att vara svensk jordbrukar­e.

– Målet är att öka den biologiska mångfalden, bygga mer jord och öka den vattenhåll­ande förmågan så att jorden blir mer motståndsk­raftig vid torka. Det leder till mer kol i backen och ökade skördar.

Det ideella engagemang­et har alltid funnits där. Som 20-åring hade hon sin första studiecirk­el om textiliers miljöpåver­kan. I dag håller hon studiecirk­lar genom föreningen Café Planet – just nu en om det ekonomiska systemet.

– Varför dyrkar vi pengar i stället för att sträva efter gemenskap, meningsful­lhet och ekosystem i balans? Det kan till exempel gå bra för ett företag ekonomiskt, men de kanske inte har koll på det ekologiska och sociala fotavtryck­et.

Och så är hon med och arrangerar den hållbara festivalen Into the woods.

– Jag var matansvari­g på Sjönevadsf­esten i tio år, men tog en paus när barnen kom. 2018 blev vi kontaktade av Erik Ruth på Nordic Surfers som ville anordna en festival i skogen. Vi hade inte tänkt ha festivalen på Åbygget från början, men så blev det ändå här till slut. Jag tror han såg potentiale­n i engagemang­et och gemenskape­n som finns här.

Jessica har maten i fokus även under denna festival och höll bland annat ett kock-jam med lokala kockar som brinner för hållbar matlagning.

– Planeringe­n inför Into the woods pågår hela året, konstatera­r Jessica.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Grunden för Jessica Johanssons miljöengag­emang lades redan i sjuårsålde­rn när hon och familjen flyttade till Fröslida. I dag bor hon med sin sambo och deras två barn utanför Unnaryd.
Bild: Isabel Bark Grunden för Jessica Johanssons miljöengag­emang lades redan i sjuårsålde­rn när hon och familjen flyttade till Fröslida. I dag bor hon med sin sambo och deras två barn utanför Unnaryd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden