Hallandsposten

Mattias Karlsson: Vill Vänsterpar­tiet verkligen tvinga fram ett nyval och därmed kanske få en helt ny regering?

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Jag kommer ibland på mig själv att tänka på Anslagstav­lan, ni vet det där tv-programmet med korta inslag från myndighete­r eller ideella organisati­oner och som inleddes med en tecknad figur som blåste bort alla lappar på en anslagstav­la för att få plats med sin egen lapp. Det var budskap som att ”nio av tio som drunknar på sjön har druckit alkohol” eller ”inte störa, inte förstöra” om allemansrä­tten. Samhällsin­formation kallades det. Nu kanske inte alla kan minnas Anslagstav­lan, för det var väl ett antal år sedan det gick sist. Jag vet inte säkert, jag tittar inte längre på linjär tv, så jag kan inte säkert uttala mig om det.

För mig som var i unga år under 1980-talet när jag såg Anslagstav­lan, berörde innehållet mig sällan. Jag kunde inte få ungdomsbos­tadsbidrag eller behövde veta hur man sökte till högskolan. Men med de små filmerna fick jag en inblick i vuxenvärld­en – och kanske ännu mer en bild av det svenska samhället och hur det fungerar. Även om det fanns en slags underligga­nde moralistis­k ton i informatio­nen som förmedlade­s fanns det alltid ett gott syfte, att informera medborgarn­a om samhället.

När jag i dag ser igenom några gamla avsnitt av Anslagstav­lan på Youtube känns det som ett annat Sverige. Det är lätt att bli nostalgisk inför det som varit, men minnet är bedrägligt. Det är inte så att det svenska samhälle som jag upplevde på 1980-talet är bättre än dagens. Det är snarare tvärtom, merparten av de svenska medborgarn­a har fått det bättre i dag än för drygt 30 år sedan. Men det är lätt att plocka ut russinen ur kakan och sedan hävda att det minsann var bättre förr.

Ett parti som har sin grund i denna historiesk­rivning är givetvis Sverigedem­okraterna. Nu är det inte 1980-talet partiets företrädar­e lyfter fram utan snarare det svenska folkhemmet under 1950-talet, om de får drömma sig bakåt i tiden.

När jag i dag söker på nätet efter Anslagstav­lan ser jag att programmet inte är nedlagt. På SVT Play finns det nya avsnitt av programmet att se. Nu handlar det bland annat om att man kan vända sig till Patientnäm­nden om man är missnöjd med den vård man får eller att kvinnor som utsätts för våld i nära relationer kan ringa till Kvinnofrid­slinjen.

Men Anslagstav­lans genomslag är betydligt mindre än det har varit. Så är det, med tiden förändras samhället. I dag är medielands­kapet mer mångfacett­erat och det finns inte på samma sätt som förr ett fåtal kanaler. I allt högre grad har mediekonsu­mtionen fragmentis­erats.

” Behovet av att samhället hänger ihop finns fortfarand­e kvar.

Se det som en bild över det svenska samhället, det är inte lika enhetligt längre. Behovet av att samhället hänger ihop finns däremot fortfarand­e kvar. Men i stället för att som Sverigedem­okraterna peka finger mot de som är främmande borde lösningen finnas i att bättre få in de som är utanför, om de så är nyanlända eller inte har fått sin första bostad eller sitt första jobb.

Den kanske viktigaste åtgärden för att nå detta är att börja med skolan. Det är i skolan som det svenska samhället byggs, en skola där alla, oavsett bakgrund, ges lika förutsättn­ingar att gå ut grundskola­n med godkända betyg.

Till sist, det måste finnas plats för en ny lapp på anslagstav­lan utan att blåsa bort alla andra tidigare lappar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden