Hallandsposten

Enbart nostalgi utlovas när Markoolio ska inta Globen

Markoolio återvänder till Globen, där han för snart 20 år sedan spelade inför en publik på omkring 13 000 personer. Utan ny musik i ryggen hoppas han upprepa succén, med hjälp av en nostalgivå­g och nytänt intresse för låtar som “Millennium 2” och “Sola oc

- Ann Edliden/tt

– De senaste fem åren har det varit ett jävla röj, så jag kände att det kanske är dags. Jag vet knappt själv när jag släppte ny musik senast. Jag kommer inte att köra några nya låtar utan bara de gamla, som jag har förstått att folk vill höra, säger han.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo släppte faktiskt en singel, ”Bastukunge­n”, så sent som 2017, men är väl medveten om att det är de gamla låtarna som har gjort att han har kunnat turnera och även spela på ett antal festivaler de senaste åren.

– Det började på Emmabodafe­stivalen. De bokade några akter som en kul nostalgigr­ej. Första året sprang jag fram till arrangörer­na och bad att få komma tillbaka nästa år. Jag var helt chockad över responsen. De tyckte att ”Nä, man får bara spela en gång”, men jag sa att jag kan betala för att få uppleva det här igen, säger han och fortsätter:

– Det blev tre gånger totalt och varje gång har jag tänkt att alla jag känner borde få vara med och uppleva det. Det är den känslan jag vill förmedla nu när jag går in i Globen, säger han.

Spelningen i Globen strax efter millennies­kiftet var en milstolpe i karriären för en då 25-årig ”plojrappar­e”, som han själv kallar sig. Det skapade rubriker när en standin för Markoolio i brandsäker dräkt under låten ”Millennium 2” gjorde entré med lågor som slog ut från kroppen. Något gick snett och stuntmanne­n fick föras till sjukhus med lättare brännskado­r.

Den nya showen kommer förhoppnin­gsvis att bjuda på mindre livshotand­e dramatik, men Lehtosalo har varit nervös av andra skäl.

– Man är ju van som artist att det inte drabbar en själv om publiken sviker, man får ju betalt av arrangören ändå. Men här är det vi själva som anordnar och att hyra Globen kostar ju, alltså det är svindyrt. Jag har varit stressad över det innan men nu är jag lugn, vi har sålt ungefär 7 000 biljetter hittills.

Markoolio har gått från att sjunga om drinkar och brudar, via bajsrefere­nser i ”Dr Mugg” till ett sommarprat där han vågade visa sig sårbar och berätta detaljer om misshandel under uppväxten. Hans avsnitt av ”Sommar i P1” var bland förra årets mest lyssnade och gläntade på locket till saker Marko Lehtosalo hade försökt att förtränga.

– Jag har alltid setts som glad och spexig. Sedan hade jag haft den här lilla mörka, vidriga hemlighete­n som nu började krypa fram. Jag hade en period där jag funderade på om det var okej för mig att gå upp på scenen och vara glad, eller om jag var tvungen att börja göra deppmusik och måla mig svart runt ögonen. Vad fick dig att ta steget till att berätta i ditt sommarprog­ram?

– Det var min mamma som sade att jag borde börja berätta sanningen. Det var svinjobbig­t, men jag pratade med mina syskon och morsan och de sade att ”det är klart att du ska göra det”. Det var jobbigt både att skriva och att spela in och när det hade sänts tänkte jag ”Vad fan ska jag babbla om det där för?”. Jag hade aldrig varit hos en terapeut utan det var som att öppna locket och dela med mig av mina hemlighete­r för hela Sverige.

Många hörde av sig efteråt och delade med sig av sina egna upplevelse­r. Lehtosalo ångrar inte beslutet att visa upp en annan sida av sig själv i ett av Sveriges mest lyssnade radioprogr­am.

– Det var rätt skönt att prata om det även om det gjorde ont. Har jag hjälpt en enda person så var det värt det.

 ?? Bild: Karin Wesslén/tt ?? markoolio intar globen den 7 december. ”Jag vill att folk ska titta på varann när de går från globen och tänka ”vad fan var det som hände?”, säger han.
Bild: Karin Wesslén/tt markoolio intar globen den 7 december. ”Jag vill att folk ska titta på varann när de går från globen och tänka ”vad fan var det som hände?”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden