Hallandsposten

Kreml nekar till att vara inblandade i Berlinmord

Tyskland utvisar två ryska diplomater med anledning av ett uppmärksam­mat mord i Berlin i augusti. Moskva avfärdar misstankar­na om rysk inblandnin­g som grundlösa spekulatio­ner.

- Tt-afp-reuters

Enligt tyska åklagare finns det tillräckli­gt med spår som pekar på att mordet på en georgisk man beställts av antingen Ryssland eller regionstyr­et i den ryska delrepubli­ken Tjetjenien.

Mannen, 40-årige Zelimchan Changosjvi­li, sköts på nära håll med två skott i huvudet, i parken Kleiner Tiergarten mitt på dagen. En rysk man greps kort därefter misstänkt för dådet.

Beslutet att utvisa två ryska diplomater har fattats sedan ryska myndighete­r vägrat samarbeta i mordutredn­ingen, enligt det tyska utrikesdep­artementet.

Förbundska­nsler Angela Merkel understryk­er kritiken vid sitt besök i Watford i Storbritan­nien. Hon säger att hon ska tala med den ryske presidente­n Vladimir Putin om utvisninge­n i samband med Natokonfer­ensen, och konstatera­r att Ryssland inte har varit behjälplig­t, trots påstötning­ar i utredninge­n.

Federala åklagare som har hand om underrätte­lsefall har meddelat att de tagit över utredninge­n från polisen i Berlin.

Moskva reagerar starkt på beskedet att diplomater­na utvisas.

– Vi tvingas genomföra en serie vedergälln­ingsåtgärd­er, säger en representa­nt för det ryska utrikesdep­artementet till nyhetsbyrå­n AFP.

Ryssland anser att det handlar om helt grundlösa spekulatio­ner. Innan nyheten om utvisninga­rna blivit känd, svarade Kremls talesperso­n Dimitrij Peskov på frågor om anklagelse­r om rysk inblandnin­g.

– Det här haussas upp av tyska medier, men det betyder inte att det ligger något i detta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden