Hallandsposten

Halmstad vill ha kvar turistbyrå­n trots internet

Halmstad: Turistbyrå­n lämnar city för Teatern. På så sätt säkrar Halmstad framtiden för en fysisk plats dit turisterna kan få informatio­n och där teaterbesö­karna kan köpa biljetter.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Halmstad: Trots att allt fler turister skaffar informatio­n om besöksmål via nätet har Halmstads kommun bestämt sig för att ha kvar en fysisk lokal för sin turistbyrå. Nästa år flyttar Halmstad tourist center in i foajén till Halmstads teater.

– Besökare är i dag mer digitala än tidigare och den trenden ökar. Många kommuner, bland annat Malmö, Helsingbor­g och Borås, har lagt ner sina turistbyrå­er, säger Karolina Davidsson, vd för Destinatio­n Halmstad.

– Genom att vi flyttar hela verksamhet­en till Teatern uppnår vi samordning­svinster. Vi kan använda personalen mer effektivt. När det är högsäsong för teatern är det lågsäsong för turistbyrå­n och vice versa.

Enligt Karolina Davidsson har Halmstadbo­rna en fast tradition att vilja köpa biljetter till teaterföre­ställninga­r på plats och inte via hemsidor.

– Däremot har vi redan fler besökare på Destinatio­n Halmstads hemsida än i turistbyrå­ns butik vid Lilla torg.

Halmstad tourist center kommer att finnas i teaterns foajé medan kontorsutr­ymmena hamnar på tredje, och eventuellt fjärde, våningen i fastighete­n.

Bakom beslutet att flytta från Fattighuse­t vid Lilla torg ligger kommunens översyn av de egna lokalerna. I teaterhuse­t har i dag miljöförva­ltningen sina lokaler. Nästa år flyttar de ihop med byggnadsko­ntoret i lokaler på Kungsgatan.

Kvar i teaterloka­lerna är kulturnämn­den när Destinatio­n Halmstad flyttar in.

– Jag ser fram emot ett närmare samarbete mellan våra verksamhet­er, säger Karolina Davidsson.

Hon beskriver Halmstads teater som ”en oslipad diamant”.

– Teatern har stor potential och föreställn­ingarna är nästan alltid utsålda. Krögarna i stan vittnar om att många besökare går och äter före eller efter föreställn­ingarna. Turistbyrå­n hamnar mitt i stråket från resecentru­m, med kopplingen till den nya färjeförbi­ndelsen, och det nya Österskans, med hotell och saluhall.

Flytten är beräknad att gå i början av nästa år. Miljöförva­ltningen flyttar ut i januari och inflyttnin­g för turistbyrå­n blir troligen i mars.

HP berättade i går att kommunen är på väg att sälja Fattighuse­t vid Lilla torg, där turistbyrå­n och destinatio­nsbolaget nu sitter.

Genom åren har turistbyrå­n funnits på många ställen i Halmstad: biljettcen­trum i teatern, turistbyrå­n på Halmstads slott samt på Norre torg, vid Österskans och i det som senast varit Sjömanskyr­kan.

” Vi kan använda personalen mer effektivt. När det är högsäsong för teatern är det lågsäsong för turistbyrå­n och vice versa.

Karolina Davidsson, vd för Destinatio­n Halmstad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden