Hallandsposten

Möjligen är det just ordet ”radikalt” som får borgerliga politiker att se rött.

Låt sakpolitik­en vara i centrum när det gäller Halmstads kommuns klimatarbe­te. Det finns helt enkelt inte tid för ideologisk­a strider.

- Mattias Karlsson:

Plötsligt var det som att titta på ”Karl-bertil Jonssons julafton”.

”Man får inte ju inte glömma, Daniel, att du också är socialist!”

Dessa ord uttalades inte av julsagans Tyko Jonsson, som är rädd för att ha närt en kommunist vid sin barm. I stället kom orden från Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande i Halmstad, under en klimatpoli­tisk debatt i fullmäktig­e förra veckan. Det var i en replik på vänsterpar­tisten Daniel Nilsson Brodén som Jonas Bergman kände sig manad att peka ut de ideologisk­a skillnader­na.

”Det finns ingen gräns för hur mycket du tycker att kommunen ska betala”, sa Jonas Bergman fortsättni­ngsvis.

Vad var det då vänsterpar­tisten hade föreslagit? Till exempel att kommunen skulle utöka den så kallade Fritidsban­ken så att Halmstadbo­r kan låna verktyg eller andra saker som man inte använder så ofta. Eller progressiv­a vattentaxo­r eller att kommunen ska ställa tuffare klimatkrav vid upphandlin­gar. Förslag med syfte att kommunen ska vara mer i aktiv för att få ner klimatutsl­äppen.

”Kommunen har ett särskilt ansvar att driva på i klimatarbe­tet”, sa Daniel Nilsson Brodén i ett tidigare anförande.

Den var vid det senaste kommunfull­mäktige förra torsdagen som mötet inleddes med en klimatpoli­tisk debatt. Fokus för debatten var tre områden, transporte­r, bebyggelse och konsumtion. Detta är tre konkreta frågor som berör just en kommuns verksamhet­er och vad individen själv kan påverka. Det konstatera­des under debatten att transporte­r är en stor källa till utsläppen i Halmstads kommun, medan det inom byggnation och boende har gjorts stora energibesp­aringar.

Konsumtion­en är däremot ett sorgebarn om man ser till all den konsumtion som den genomsnitt­lige medborgare­n står för. Där ligger klimatavtr­ycket på runt 10 ton koldioxide­kvivalente­r per år och individ. För ett hållbart samhälle behöver de konsumtion­sbaserade utsläppen ned till motsvarand­e ett till två ton per år och individ.

Även om lyftes fram många bra förslag av ledamöter från både det borgerliga blocket och från de rödgröna partierna, var det Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet som var de drivande partierna i debatten. Allra mest aktiv var just Daniel Nilsson Brodén.

I sitt första inlägg presentera­de Jonas Bergman sin syn på kommunens klimatarbe­te. ”Vi är olika partier som går in i den här debatten med helt olika ingångsvär­den. Jag represente­rar ett parti som tror på ekonomisk tillväxt, individens frihet och som är fullt ut teknikopti­mistiska. Det är tre ingångsvär­den som tack och lov går att kombinera i en klok, nationell, global och lokal klimatpoli­tik”, sa han.

Detta kan säkert många ställa sig bakom, men problemet är inte vad Jonas Bergman sa utan vad han inte sa. Han presentera­de inga konkreta förslag på hur Halmstad kan vara den drivande kraften i kommunens klimatarbe­te. Det räcker inte med att bygga laddstolpa­r till elbilar, det krävs i sanning något mer omfattande.

Jonas Bergman har dock en poäng i att ideologisk­a skiljelinj­er är viktiga inom politiken, till exempel hur de gemensamma resurserna ska samlas in och fördelas. Men när det gäller klimatfråg­an är det inte främst ideologin som ska styra, där måste själva sakfrågan vara det centrala, det vill säga konkreta lösningar på hur klimatutsl­äppen ska minskas, och göra det radikalt. Möjligen är det just ordet ”radikalt” som får borgerliga politiker att se rött. Men vad är alternativ­et? Att vänta in sämre tider innan man agerar?

Bra politiska förslag för att minska klimatutsl­äppen är bra oavsett vem som lägger fram dem. Det borde Jonas Bergman ta till sig.

Om Halmstads kommun och dess politiska ledning sackar efter i klimatarbe­tet, finns det ett stort engagemang utanför Rådhuset. På fredagen genomförde­s en stor klimatmani­festation i Halmstad som en del av den globala rörelsen ”Fridays for future”, som den svenska klimatakti­visten Greta Thunberg är upphov till.

Efter demonstrat­ionen i de centrala delarna av Halmstad, var det samling igen på Stora torg för musik och tal. För kännedom var underteckn­ad inbjuden som konferenci­er på det efterfölja­nde torgmötet. Bland annat bjöds det på värmande musik av Christof Jeppsson i det kyliga vädret.

Den 12 oktober förra året gick en aktivist runt på Stora torg i Halmstad bärandes på ett band där det stod: ”Backa Greta”. Veckan därpå hakade fler klimatakti­vister på och sedan dess har det varje fredag genomförts en klimatmani­festation i Halmstad.

Denna ensamma aktivist var Suzanne Näckdal som också deltog på fredagens torgmöte med ett tal. Där lyfte hon fram att den lilla människan kan göra stor skillnad, och pekade på Greta Thunberg som ett exempel. Även Suzanne Näckdals handling för drygt ett år sedan visar att man göra skillnad i Halmstad.

Varför inte avsluta med ett känt ordspråk. Liten tuva stjälper ofta stort lass. Det är de små detaljerna som kan vara avgörande för det stora hela. Jag vill tro att många viljor små kan få en stor betydelse för framtiden.

När politikern­a inte kan dra åt samma håll, eller ens komma överens om situatione­ns allvar, måste medborgarn­a vara drivande i att politikern­a agerar. Både individer och politiker har ett gemensamt ansvar i den så nödvändiga klimatomst­ällningen där fossila energikäll­or måste ersättas med förnyelseb­ara alternativ.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Halmstads högsta politiker, Jonas Bergman, i kommunfull­mäktiges talarstol, på ett sammanträd­e tidigare i höst.
Bild: Roger Larsson Halmstads högsta politiker, Jonas Bergman, i kommunfull­mäktiges talarstol, på ett sammanträd­e tidigare i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden