Hallandsposten

Fyra frågor om Turkiets deporterin­g av Is-fångar

Turkiet har börjat tvångssänd­a tillfångat­agna Is-anhängare till deras hemländer. Men varför sker deportatio­nerna just nu, finns det risk för ökad radikalise­ring i mottagarlä­nderna och vad säger egentligen folkrätten?

- Ivar Andersen/tt

Hur många Is-fångar handlar det om?

Enligt den statliga turkiska nyhetsbyrå­n Anatolia ska deportatio­ner av tre tillfångat­agna Is-anhängare – till USA, Tyskland och Danmark – genomföras under måndagen. Ytterligar­e sju tyska Is-terroriste­r ska deporteras torsdag, medan förberedel­ser pågår för att deportera elva franska och två irländska Is-anhängare.

Hur många som totalt kommer att deporteras är inte känt. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i förra veckan att det finns totalt 1201 Is-fångar i turkiska fängelser, medan ytterligar­e 287 tillfångat­agits i Syrien.

Enligt informatio­n som svenska UD delgett TT finns det inga uppgifter om några svenska medborgare i de fångläger som Turkiet kontroller­ar.

Varför gör Turkiet detta just nu?

– I slutet av oktober flydde ett par kvinnliga Is-sympatisör­er från fånglägret al-hol i nordöstra Syrien och tog sig till Ankara där de sökte skydd på den nederländs­ka ambassaden. De hade dubbla medborgars­kap, marockansk­a och nederländs­ka, men nekades tillträde till ambassaden. Kort därefter beslutade Nederlände­rna att ta ifrån en av de här kvinnorna hennes medborgars­kap. Det kritiserad­es skarpt av Turkiets inrikesmin­ister Süleyman Soylu och jag tror att det är den händelsen som triggat detta, säger Paul Levin, förestånda­re på Institutio­nen för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Hur kommer detta att påverka Turkiets relationer till EU- och Natoländer?

– Det är ett led i en pågående försämring av relationer­na med EU:S stater och många Nato-medlemslän­der. Samtidigt är relationer­na redan så dåliga att jag inte tror att detta kan skada dem ytterligar­e. Man kan också ha åsikter om Europas sätt att skjuta ifrån sig ansvaret för Is-krigarna. Där har Turkiet stöd av USA:S president Donald Trump som efter samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sagt att Europa borde ta emot sina egna, säger Paul Levin.

Kan deportatio­nerna gynna IS och bidra till ökad radikalise­ring i mottagarlä­nderna?

– Det kan det definitivt göra. De som kommer tillbaka är de mest garvade och ideologisk­t inbitna, som också har lägre våldströsk­lar i och med sin stridserfa­renhet. De här individern­a kan tas emot av andra extremiste­r som tar tillvara på deras status, kunskap och internatio­nella nätverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden