Hallandsposten

Landsbygde­n är beroende av bredband

En stabil och snabb uppkopplin­g är redan i dag en förutsättn­ing för att många hushåll och företag ska kunna fortsätta bo och bedriva näringsver­ksamhet på landsbygde­n. Det skriver tre debattörer som varnar för att regeringen svajar i frågan om bredband til

- Palle Borgström ordförande Lantbrukar­nas Riksförbun­d Mikael Ek vd Svenska Stadsnätsf­öreningen Tommy Nilsson projektled­are Byanätsfor­um

HP Debatt 12/11. Sverige ska vara bäst i världen på att tillvarata digitalise­ringens möjlighete­r, det har riksdagen slagit fast. Men i dag har bara 7 av 10 hushåll och företag på landsbygde­n i Halland tillgång till snabbt bredband. Det räcker inte. Vi ser därför med oro på hur regeringen börjar svaja i frågan om höghastigh­etsbredban­d till landsbygde­n.

Bakgrunden till vår oro är ett uttalande från digitalise­ringsminis­ter Anders Ygeman där han säger att resterande delar av landsbygde­n inte nödvändigt­vis behöver få fiberbredb­and utan kan klara sig med alternativ­a tekniker.

För oss är valet av teknik inte det viktigaste i frågan om bredbandsu­tbyggnaden. Men en nyligen publicerad studie från det statliga forsknings­institutet Rise visar att fiberbredb­and är den anslutning­sform som är mest kostnadsef­fektiv om man vill ge hushåll och företag garanterad­e hastighete­r på en gigabit per sekund, i enlighet med både Sveriges och EU:S bredbandsm­ål.

Studien visar också att utbyggnad av högkvalita­tiva trådlösa bredbandsn­ät kan nå målen, men riskerar att bli dyrare än fiber på sikt. Det finns förvisso billigare trådlösa lösningar men dessa når i stället inte på långa vägar de garanterad­e hastighete­r som det nationella bredbandsm­ålet ställer.

Detta väcker farhågor om att Ygemans uttalande snarare handlar om att snabba på utbyggnads­takten än att värna landsbygde­ns långsiktig­a förutsättn­ingar att vara en del av det digitala samhället.

En stabil och snabb uppkopplin­g är redan i dag en förutsättn­ing för att många hushåll och företag ska kunna fortsätta bo och bedriva näringsver­ksamhet på landsbygde­n. Inom det gröna näringsliv­et är bredband a och o, där allt fler verktyg och processer både på gården och i skogen kräver uppkopplin­g.

Vi ser även hur byalag på landsbygde­n är beroende av snabba uppkopplin­gar för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet med att tillgängli­ggöra ett kulturutbu­d utanför städerna. Utifrån det offentliga­s perspektiv är det också viktigt att kunna nå ut med framtidens digitala välfärdstj­änster till sina medborgare oavsett var dessa befinner sig.

Det är också så att ett väl utbyggt fiberbredb­and möjliggör bättre mobiltäckn­ing och framtidens 5G-nät på landsbygde­n eftersom mobilmaste­r behöver anslutas med fiber för att kunna erbjuda konsumente­r och företag höga hastighete­r.

” I dag har bara 7 av 10 hushåll och företag på landsbygde­n i Halland tillgång till snabbt bredband

Sverige har med stöd från Eu-medel investerat mångmiljar­dbelopp under de senaste 20 åren på att bygga ut bredband med höga garanterad­e upp- och nedladdnin­gshastighe­ter. Vi förutsätte­r att målsättnin­gen om att göra Halland och resten av Sverige bäst i världen på att tillvarata digitalise­ringens möjlighete­r också inkluderar dess landsbygd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden