Hallandsposten

Dålig koll på risker med kemikalier på jobbet

Avgaser, damm och kemikalier på jobbet leder till dödsfall och sjukdom varje år. Men arbetsgiva­rna är dåliga på att hantera riskerna. Åtta av tio undersökta arbetsplat­ser brister i hanteringe­n av kemikalier, enligt Arbetsmilj­överket.

- TT

Arbetsmilj­överket har under två års tid inspektera­t 3 600 arbetsplat­ser – av dem har nära 2 900 fått krav på att åtgärda brister.

– Många behöver bli mycket bättre. Kunskapen behöver öka om den här typen av risker, säger Elin Löfström-engdahl, projektled­are vid Arbetsmilj­överket.

Myndighete­n har kontroller­at tre saker: arbetsplat­sernas riskbedömn­ing, förtecknin­g och informatio­n. På många arbetsplat­ser fanns brister på samtliga punkter.

– Det handlar ofta om att man glömt förteckna kemiska risker som uppstår i verksamhet­en, exempelvis svetsrök och avgaser. Det är också vanligt att man glömt att förteckna speciella regler som gäller för ett ämne, som om det är cancerfram­kallande eller allergifra­mkallande och hygieniska gränsvärde­n, eller att man brustit i riskbedömn­ingen.

Den tredje saken som kontroller­ats handlar om att arbetsgiva­ren behöver informera om riskerna, säger Elin Löfström-engdahl.

Arbetsmilj­överkets inspektöre­r har bland annat besökt hotell och restaurang­er, städ- och saneringsf­irmor, skolor, hälso- och sjukvård och bilverkstä­der.

– Kemiska risker förekommer inte bara på stora industrier utan de finns nästan överallt. Vi har fokuserat på branscher där vi vet att det finns mycket risker men där fokus är på något annat, som exempelvis livsmedel eller kunder, säger Elin Löfström-engdahl.

På hotell handlar det bland annat om städkemika­lier, gaser som ska förvaras säkert eller om spaavdelni­ngar med massor av kemikalier. På bilverkstä­der är det i stället avgaser, svetsrök och kemikalier från lack som utgör riskerna. På gymnasiesk­olor är risklistan ännu längre.

– Skolan är en paljett av allt. Riskerna finns i kemisalar där det finns kemikalier som syror och baser som kan ge exempelvis ögonskador. Men det man inte ska glömma är yrkesutbil­dningar. På fordonsutb­ildning finns samma risker som på bilverkstä­der och på skönhetsut­bildningar används mycket allergifra­mkallande ämnen, säger Elin Löfström-engdahl.

Insatsen är en del av en Eu-kampanj mot farliga ämnen på arbetsplat­serna. När Arbetsmilj­överket följt upp brister som hittats har de oftast åtgärdats.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden