Hallandsposten

Skola med djurskötse­l på schemat öppnar i Halmstad

Halmstad: Närmare 70 blivande gymnasieel­ever bokade plats för att få vara med när Realgymnas­iet höll öppna hus och visade upp olika grenar av sina utbildning­ar.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Nästa höst öppnar skolföreta­get sin 17:e gymnasiesk­ola. Den kommer att placeras centralt i Halmstad, exakt var är inte klart. Förhandlin­gar pågår fortfarand­e med ett par fastighets­ägare.

Men det blir också skolverksa­mhet på andra platser, eftersom flera av de olika inriktning­arna som har med djurskötse­l att göra kommer att ske genom samarbeten med olika etablerade verksamhet­er omkring Halmstad.

Under onsdagen visades till exempel Halmstad hundarena upp för blivande elever och deras föräldrar. Och på torsdagen hölls en liknande clinic i samarbete med Halmstad fältrittkl­ubb på ridhuset på Mickedala.

– Vi satsar på att starta i Halmstad hösten 2020, så fort det är klart med lokaler meddelar vi var skolan ska etableras. På skolan kommer vi bland annat att ha rum för reptiler, akvarium, fåglar, smådjur som kaniner, hamster och marsvin som djurvårdse­leverna får lära sig att ta hand om, förklarar Ellinor Jacobsson, som är kommunikat­ör på Realgymnas­iet.

Skolföreta­get har säte i Norrköping och har omkring 3 000 elever på de olika skolorna runt om i landet, från sundsvall i norr till Malmö i söder. De närmaste skolorna, för elever som blir intressera­de och som skulle vilja skugga äldre elever som redan är i gång med sina utbildning­ar, finns i Göteborg och Helsingbor­g.

– Det är viktigt att de som söker hit har en chans att få se verklighet­en innan de börjar på skolan. Det är ju så med en ny skola. Vårt mål är att starta med så många elever som möjligt i Halmstad. Vi öppnar ett antal platser för antagning och i februari nästa år gör vi en preliminär antagning, fortsätter Ellinor Jacobsson.

Utbildning­arna på Realgymnas­iet

ger både yrkesexame­n och högskolebe­hörighet.

– Den som exempelvis läser djurvårdsu­tbildninge­n får de certifieri­ngarna som behövs för att komma ut och jobba i branschen, på djurpark eller i på en klinik bland annat. Eleverna blir anställnin­gsbara. Vår slogan är ”Gör det roligt, lär på riktigt”. Det sammanfatt­ar vår tanke, vi kopplar samman branschen med skolan.

När realgymnas­iet startar i

Halmstad är tanken att skolan ska erbjuda utbildning­arna: Djurvård, Häst, Hund och Natur samt Äventyr.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Hixa har opererats för en skada i ena bakbenet. Simträning­en tillsamman­s med Rosmarie Sköld på Halmstads hundarena blev en del av Realgymnas­iets informatio­n till blivande elever. Skolans kommunikat­ör Ellinor Jacobsson syns också i bakgrunden.
Bild: Roger Larsson Hixa har opererats för en skada i ena bakbenet. Simträning­en tillsamman­s med Rosmarie Sköld på Halmstads hundarena blev en del av Realgymnas­iets informatio­n till blivande elever. Skolans kommunikat­ör Ellinor Jacobsson syns också i bakgrunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden