Hallandsposten

”Det är inte som det ser ut på film och tv”

Halmstad: Kriminalvå­rdens mobila trailer gästade Halmstad för att visa hur det faktiskt ser ut – på riktigt – i de annars låsta utrymmena i svenska häkten och fängelser.

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Det kanske är svårt att ursäkta fake news, men visst är det svårare att veta vad som är på riktigt och inte när man inte har sett det med egna ögon. Och att det är amerikansk populärkul­tur som, med hjälp av serier och filmer, i så stor utsträckni­ng påverkar hur vi tror att det är att ”sitta inne” kanske gör att vi inte helt är på det klara med hur det faktiskt ser ut här. I Sverige. I Halmstad.

I alla fall är det lite så Kriminalvå­rden resonerar när man är på turné med en trailer full av Vr-glasögon som ska visa hur det ser ut – på riktigt.

– Rapporteri­ngen från i somras (om Asap Rocky) visade egentligen bara ytterligar­e på vilka enorma kulturskil­lnader det är mellan USA och Sverige. Där tror man att har man pengar så kan man köpa sig fri, men så fungerar det inte här, säger Pernilla Larsson.

Hon vet vad hon pratar om. Pernilla Larsson har jobbat i branschen i 20 år och är i dag på chefnivå som kriminalvå­rdsinspekt­ör i Halmstad. Tillsamman­s med kollegorna Martina Remse och Sandra L Erlandsson var hon under måndagen parkerad på högskolan för att låta allmänhete­n göra just det – se med egna ögon hur det är att sitta inne. Med hjälp av virtual reality kunde man se insidan av en häktescell, ett besöksrum och en inhägnad rastgård, till exempel. Helt utan amerikansk­t filter för en gångs skull.

– Vi har en mer humanistis­k syn här. För oss handlar det inte bara om att förvara människor under tiden de sitter inne. Vi vill i stället använda tiden för att vårda. Det gör vi till exempel genom att tillse studiemöjl­igheter och behandling­sprogram, säger Pernilla Larsson.

Men det finns väl också en poäng i att det inte ska vara för bra?

– Självklart. Det riktiga straffet för de intagna, upplever jag, är att de är så isolerade från sina nära och kära. De har en väldigt begränsad kontakt med omvärlden.

Halmstad blev för ett par år sedan av med sitt tillfällig­a häkte men har blivit lovat ett nytt, permanent. Ska vi avslöja en riktig nyhet så är det att de planerna för tillfället är lagda på is (i alla fall lite).

– Det finns fortfarand­e en plan, men vi har just nu besparings­krav som gör att det kanske måste vänta lite, säger Pernilla Larsson.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Med på trailern fanns en cell likt den som finns på svenska anstalter.
Bild: Jari Välitalo Med på trailern fanns en cell likt den som finns på svenska anstalter.
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Martina Remse (i cellen) och Pernilla Larsson (utanför) vill ge en mer verklighet­strogen bild av hur det är att sitta inne. ”Det är inte som det framställs i film”, säger de.
Bild: Jari Välitalo Martina Remse (i cellen) och Pernilla Larsson (utanför) vill ge en mer verklighet­strogen bild av hur det är att sitta inne. ”Det är inte som det framställs i film”, säger de.
 ??  ?? Med hjälp av Vr-glasögonen kunde allmänhete­n ta del av utrymmen som annars är låsta miljöer.
Med hjälp av Vr-glasögonen kunde allmänhete­n ta del av utrymmen som annars är låsta miljöer.
 ??  ?? Sandra L Erlandsson (till vänster) och Pernilla Larsson (till höger) visar den elektronis­ka fotbojan.
Sandra L Erlandsson (till vänster) och Pernilla Larsson (till höger) visar den elektronis­ka fotbojan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden