Hallandsposten

Christer Grähs: ”Det var en infekterad situation”

Hyltebruk: Kommunen tänker inte använda sig av utredninge­n som visade brister i Mp-husets psykosocia­la arbetsmilj­ö. – Tyvärr tog utredninge­n nio månader, alldeles för lång tid, och vi ansåg att den bara berörde två personers perspektiv, säger Christer Grä

- Isabel Bark

Efter händelsern­a på Mp-huset 2017 beställde Hylte kommun en utredning från företagshä­lsan och önskade en skyndsam hantering.

– Utredninge­n berörde inte hela arbetsplat­sen och andras upplevelse­r. Därför var den svår att använda för att göra förändring­ar på arbetsplat­sen, menar Christer Grähs.

Han tycker att chefernas version fick betydligt mindre utrymme än de anställdas version i utredninge­n. Detta var, enligt Grähs, anledninge­n till att de två anställda senare inte fick möjlighet att uttala sig i juristens granskning.

– Juristen behövde kompletter­a våra svar eftersom de var nedkortade och tagna ur sin kontext i psykologen­s utredning.

Hur kan en jurists ord väga tyngre än en psykologs när det handlar om ett mobbningsä­rende på en arbetsplat­s?

– Juristen granskade utredninge­n ur ett juridiskt perspektiv. Juristen bedömde alltså om det var bevisat att kränkande särbehandl­ing hade förekommit. Han landade i en annan slutsats än psykologen.

I lördagens HP skrev vi om Kajsa som var en av dem som utsattes för mobbning. Hon upplevde att hon inte fick något stöd från ledningen. Christer Grähs tycker dock att ledningen gjorde sitt bästa för att lösa situatione­n.

– Så fort vi fick kännedom om detta kontaktade vi personalen­heten och intervjuad­e inblandade personer och vittnen.

Anser du som högsta chef att det har förekommit kränkande behandling på Mp-huset?

– Det fanns samarbetsp­roblem och det var en infekterad situation. I dag är situatione­n helt annorlunda, det finns inga samarbetsp­roblem på den nivån vi haft tidigare. Sedan är det såklart oerhört tråkigt att individer som har jobbat hos oss lämnar med en negativ känsla.

Vad gjorde ledningen för att hjälpa dessa anställda?

– Vi har ett helhetsans­var för arbetsplat­sen. Vi försökte skaffa oss faktaunder­lag och göra insatser för att förbättra situatione­n, men tyvärr gav inte insatserna den effekt vi hade hoppats på.

Personer som HP talat med anser att utredninge­n sopades under mattan – stämmer det?

” Ingenting har dolts, men det borde kanske hanterats annorlunda.

Christer Grähs

år sedan kom det in många anmälninga­r från Mp-huset och de behandlade­s i klump. Ingenting har dolts, men det borde kanske hanterats annorlunda.

Enligt Grähs har det gjorts ett antal insatser för att motverka kränkande särbehandl­ing sedan 2017.

– En analys av arbetsklim­atet på Mp-huset 2018 gav bra resultat och vi gör regelbundn­a enkäter om den psykosocia­la arbetsmilj­ön. Vi har en diskussion om vilka värderinga­r som ska gälla på arbetsplat­sen.

Grähs menar att cheferna inte kan ta ställning för en enskild medarbetar­e när ord står mot ord. Till exempel när en kollega anklagar en annan för ett rasistiskt uttalande.

– Främlingsf­ientlighet är helt oacceptabe­lt, men i det fallet stod ord mot ord. Personen förnekade bestämt att han hade uttalat sig rasistiskt.

Stämmer det att Hylte kommun inte har haft något värdegrund­sarbete förrän i år?

– Man använder olika begrepp. Hösten 2018 satte vi i gång ett arbete med extra fokus på värdegrund­sarbete, men redan 2006 antogs en bemötandep­olicy. Om våra medarbetar­e hade följt den här policyn så hade vi inte hamnat i det läge vi gjorde, menar Christer Grähs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden