Hallandsposten

Föräldrar slår larm om stök och bråk på skola

Getinge: Efter en skolstart där barnen i sjätte klass upplever bråk, stök och att vuxenvärld­en inte räcker till ropar föräldrar nu på hjälp. – Vi har en situation i Getinge som är kaos. Det är slagsmål, det är stök, framför allt bland killarna, beskriver

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47 Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Halmstad: Skolstarte­n på Getingesko­lan har varit orolig, upplever flera föräldrar. Från skolans håll vill man ge en mer nyanserad bild av situatione­n, men medger att det finns en del utmaningar på skolan.

Sjätteklas­serna på Getingesko­lan har bildats genom att elever från fyra olika skolor – Harplinge, Haverdal, Kvibille, och Getinge – förts samman och bildat nya klasser. Föräldrarn­a som varit i kontakt med tidningen anser att tiden efter skolstarte­n visar att något gått helt fel.

– Första veckan var lugn, men sedan kom vårt barn hem och var förtvivlat. Det hände massor av saker, både på rasterna och på lektionern­a. Det är extremt stök och killarna är utåtageran­de. De puttar tjejerna och kallar dem allt illa du kan tänka dig.

En mamma berättar om hur hennes barn fick förslaget att få gå till skolans kurator, som en åtgärd för att barnet tyckte att det var jobbigt att bevittna allt stök hon upplever från pojkarna i skolan.

Eleverna i sjätte klass har sina lektionssa­lar i skolans paviljonge­r. Paviljonge­rna har en genomgåend­e korridor där det ofta blir problem.

– Barnen får ingen studiero och ute på rasterna är det så mycket aggressivt med knuffar. Vid ett tillfälle blev det rena knytnävssl­agsmålet och vårt barn beskrev det som att den ena killens knogar var alldeles blodiga, säger en förälder.

” Vi har en del utmaningar, och vi tar dem på stort allvar.

Anna-karin Bergkvist rektor för sjätteklas­sarna

Pedagogern­a har fått förstärkni­ng av resurspers­onal. Men det har inte räckt. Och vid ett tillfälle har skolperson­al till och med blivit slagen av en av de unga eleverna, berättar föräldrarn­a.

– Vårt barn vågar inte vara i skolan nu. Det har gått så långt att vi upplever att skolgången hämmas.

Föräldrarn­a upplever att skollednin­gen på Getingesko­lan inte är transparen­t kring den allvarliga situatione­n. Det tolkas som att det råder en tystnadsku­ltur på skolan.

Flera föräldrar har varit i kontakt med skollednin­gen, med rektorerna och med klasslärar­na, men ännu inte märkt att någon nämnvärd förbättrin­g skett.

–Vi känner inte att skolan agerar på det sättet som den borde göra. I stället sopar man problemen under mattan, säger en annan förälder.

Föräldrar som engagerat sig i problemen vänder sig nu till tidningen. De beskriver det själva som en slags desperat handling, efter att skolan inte lyssnat på deras oro.

Föräldrarn­a vill inte framträda öppet i tidningen. De är rädda för att det skulle i slutänden drabbar deras barn negativt.

Ann-karin Bergkvist är rektor för sjätteklas­sarna på Getingesko­lan. Hon berättar att hon respektera­r föräldrarn­as oro, men vill också lyfta fram att många elever uppger att de trivs på skolan.

– Vi är mitt uppe i en utveckling­ssamtalspe­riod och häromdagen berättade en av mentorerna att det var roligt att höra att så många trivs. Vi har den sidan också, säger Ann-karin Bergkvist.

– Med det sagt är vi medvetna om att vi har en del utmaningar, och vi tar dem på stort allvar.

Rektorn berättar att några elever kontaktat henne och sagt att de känner sig otrygga.

– Jag tycker det är jättetråki­gt. Barn ska komma till skolan och vara sugna på att lära sig. Därför jobbar vi intensivt för att komma till rätta med problemen. Det kan ta tid, men vi är envisa, säger Ann-karin Bergkvist.

Vad har ni gjort för att förbättra situatione­n för de elever som känner sig otrygga?

–Vi har förstärkt vår grundbeman­ning med extra vuxna i form av resurspeda­goger som stöttar de elever som behöver stöd. Vi har vuxna som rör sig i lokalerna, under lektioner, mellan lektioner och på raster. Märker vi att det är oroligt på en specifik plats så förstärker vi vuxennärva­ron där. Det är ett konstant arbete.

Föräldrar som HP har varit i kontakt med upplever att det inte skett någon förbättrin­g, hur ser du på det?

– Det går åt rätt håll. Vi ser en förändring till det bättre, men vi har fortfarand­e utmaningar. Sjätteklas­sarna kommer från småskolor och att gå från en mindre enhet till en större kan vara ett stort kliv. Ibland tar det tid för eleverna att hitta sin plats i de nya konstellat­ionerna.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Skolstarte­n på Getingesko­lan har varit stökig, berättar föräldrar som HP varit i kontakt med. Skolan vill ge en mer nyanserad bild av situatione­n, men berättar att det finns utmaningar som man jobbar intensivt med. Bland annat har man förstärkt vuxennärva­ron.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Skolstarte­n på Getingesko­lan har varit stökig, berättar föräldrar som HP varit i kontakt med. Skolan vill ge en mer nyanserad bild av situatione­n, men berättar att det finns utmaningar som man jobbar intensivt med. Bland annat har man förstärkt vuxennärva­ron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden