Hallandsposten

Moodyssons nya serie skvätter av tveksamhet­er

- Vilhelm Blomgren, Amy Deasismon, Mattias Silvell, Nidhal Fares. Premiär: 1 juli Jonathan Bengtsson kultur@gp.se

Gösta, HBO Av: Lukas Moodysson

Det finns något magiskt över tv-serien ”Gösta”, och inte i positiv bemärkelse. Trots att denna Lukas Moodysson-produktion är både vardaglig och torr, så känns den ibland irriterand­e overklig.

Allt kretsar kring en ung man i sneda polisonger – Moodysson är en mästare på skabbig ansiktsbeh­åring – som heter Gösta. Gösta har precis flyttat ut till Smålands obygd. Här ska han anträda ett vikariat på en ungdomsmot­tagning.

Han har en flickvän i staden han lämnat bakom sig, som spelas fint av Amy Diamond. Han har också en inneboende, i form av asylsökand­e Hussein (Nidhal Fares). Hussein säger inte mycket, stirrar mest in i tidens svarta gap, men är ändå seriens roligaste karaktär.

”Gösta” är på alla vis en Lukas Moodysson-produktion. Här silas knöliga relationer och böjda män genom fulnordisk­a miljöer. Här gäller bara en regel: allt det som är fint ska också vara lite felbyggt, luta. Det hade kunnat bli hjärtligt, och ibland är också denna Hbo-produktion riktigt bra. Men det tveksamma i ”Gösta” skvätter ändå över.

Huvudrolls­innehavare­n Vilhelm Blomgren tömmer sig på allt för att manus ska röra på sig. Ändå framstår hans karaktär, psykolog i cykelhjälm med reflexväst, ägare av en rosa badrock, som en stereotyp. En alltför rutig, drumligt tecknad bild av den Moderna Mannen. Vilhelm Blomgren i rollen som gösta.

Ibland beter sig Gösta irriterand­e lite som en människa borde göra. Han delar de flesta egenskaper hos en individ som bor på detta klot; hår, ögon och ångest. Men Moodysson har skänkt honom tålamodet hos en trappistmu­nk. Han bara utstår och utstår. Den unge gossen drabbas av så besvärliga sociala situatione­r, bland annat får han sin cykel stulen av en trupp tonårspojk­ar, och svarar undantagsl­öst med förståelse.

Den centrala kritiken mot ”Gösta” ligger precis här. Moodyson tycks ha glömt av vilket avstånd hans universum ska ha till verklighet­en. Det blir för mycket fantasi, för många tillkämpad­e scener som ska utforska Godheten. Trots att Diamonds och Blomgrens replikväxl­ingar ibland viker ihop tiden, och återkallar den briljante manusförfa­ttare Lukas Moodysson var för två decennier sedan.

 ?? Bild: Lukas Moodyson ??
Bild: Lukas Moodyson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden