Hallandsposten

Det är dags att leverera på era vallöften

Krisen i vården är en bemannings­kris. Om det är vi överens med arbetsgiva­rna – men det är i synen på lösningarn­a vi skiljer oss åt. Det skriver två företrädar­e från Vårdförbun­det.

- Sineva Ribeiro ordförande, Vårdförbun­det Camilla Tellström ordförande, Vårdförbun­det avdelning Halland

HP Debatt 25/4. Just nu pågår en avtalsröre­lse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), de kommunala företagens arbetsgiva­rorganisat­ion Sobona och Vårdförbun­det om villkor för 90 000 anställda i vård och omsorg.

Vårdförbun­det vill ha en löneinjekt­ion till särskilt yrkesskick­liga barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor. De som är ryggraden i vården, som är förutsättn­ingen för att verksamhet­en ska fungera och invånarna ska kunna få en god och säker vård.

Det finns inga pengar, säger SKL och Sobona. Vi säger: Upp till bevis, politiker, gör verklighet av era vallöften! Krisen i vården är en bemannings­kris – om det är vi överens med arbetsgiva­rna – men det är i synen på lösningarn­a vi skiljer oss åt.

Vårt förslag kan rätta till arbetsgiva­rnas icke fungerande lönesättni­ng, där den som är erfaren och särskilt yrkesskick­lig bara tjänar några tusenlappa­r mer än den som är ny i yrket och där den största löneutveck­lingen sker innan 35 års ålder.

Bristen på rätt utbildad personal är farlig för patientern­a och dålig för vårdens effektivit­et.

Vårdförbun­det hade förväntat sig att SKL och Sobona skulle visa ett större engagemang för att lösa vårdens största utmaning när vi nu sitter ner vid förhandlin­gsbordet för första gången på åtta år. Arbetsgiva­rsidan är dock oerhört passiv när det gäller konkreta lösningar, vilket får oss att undra vilken instruktio­n SKL:S förhandlin­gsdelegati­on har fått av sina medlemmar. Vi har insett att vi inte kommer vidare på egen hand, så nu har vi kallat in medlare.

Vi står fast vid att det är orimligt att medlemmarn­a slår i lönetaket redan vid 35 års ålder, vilket vår lönekartlä­ggning visar. Är det så Region Halland vill att det ska vara?

Ansvariga politiker har länge kunnat gömma sig bakom SKL:S anonyma fasad i arbetsgiva­rfrågor, men nu är det dags att ni kliver fram och visar ledarskap.

I valrörelse­n lyfte exempelvis Moderatern­a förbättrad­e arbetsvill­kor som en viktig faktor för att locka fler till vårdyrkena.

Centerpart­iet lyfte att vården behövde insatser för att bekämpa personalbr­ist och vårdköer, bland annat genom karriärtjä­nster och en särskild lönesatsni­ng.

Socialdemo­kraterna tyckte att lönerna behövde höjas, men att det bör ske i förhandlin­gar mellan fack och arbetsgiva­re.

” Vi står fast vid att det är orimligt att medlemmarn­a slår i lönetaket redan vid 35 års ålder.

Regeringen har nu presentera­t fördelning­en av de så kallade välfärdsmi­ljarderna, där Region Halland får 127,3 miljoner kronor. Nu är det upp till bevis hur regionens ledning, Mikaela Waltersson (M), Helene Andersson (C) och Lise-lotte Bensköld Olsson (S), väljer att prioritera dessa resurser.

Vårdförbun­det tycker att denna avtalsröre­lse är ett ypperligt läge för er politiker att göra verklighet av era vallöften. Dags att gå från ord till handling!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden