Hallandsposten

Så mycket påverkar kaffefiltr­et smaken

Kaffet blir mjukt och välbalanse­rat eller platt utan karaktär, men med tydlig bismak. Valet av kaffefilte­r betyder mer än vad man tror, visar testet som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

- Martin Hansson konsument@gp.se

Att smaken på ditt kaffe påverkas av vilken bryggare du använder eller mängden pulver är säkert de flesta medvetna om. Men att även filtret har betydelse för slutresult­atet är kanske mindre känt. Test visar att kaffefiltr­en kan ge både bismak till kaffet och framhäva smaker olika bra.

– Man känner att filtren gör olika saker med smaken, men det är inte alltid det går att urskilja just papperssma­k. Det är också stora varianter i munkänslan, fyllighet, eftersmak och hur tydlig syran är, säger Linnea Vannesjö, kaffeexper­t och tidigare svensk baristamäs­tare.

Tillsamman­s med Henrik Sandén, kaffeinköp­are och tidigare svensk mästare i kaffeprovn­ing, fick hon blindtesta kaffe bryggt på sju olika pappersfil­ter och ett återanvänd­bart filter med guldpläter­ing. Pappersfil­tren bestod av en blandning av blekta och oblekta filter.

Först undersökte­s om filtren över huvud taget ger ifrån sig någon smak till vattnet. Ett filter från varje fabrikat klipptes sönder och fick dra i hett vatten och därefter smakade baristorna på vattnet. Guldfiltre­t fick bara stå i det heta vattnet.

Alla filter utom Coops gav en mer eller mindre tydlig bismak till vattnet och det är tydligt att bruna filter ger mer bismak än blekta.

– Det är ganska stora skillnader där vissa ger riktigt mycket bismak och andra knappt någon bismak alls, säger Linnea Vannesjö.

Klart värst är guldfiltre­t och Bellarom från Lidl vars bismak även slår igenom i det färdiga kaffet. När det gäller guldfiltre­t kommer bismaken troligtvis från kaffereste­r som inte försvunnit trots att filtret diskats noggrant före testet.

Även om de flesta filter inte ger bismak till kaffet så skiljer det mycket i hur bra bryggninge­n blir. I testet användes ett välbalanse­rat lättrostat kaffe av högre kvalitet.

Coop och Melitta Original är de filter som lyckas bäst med att framhäva kaffets karaktär på ett mjukt och balanserat sätt. Med filtret från Lidl blev kaffet i stället starkt och strävt, medan Ica Basic och guldfiltre­t snarare suddar ut smakerna än framhäver dem.

– Kaffet blev platt och saknar helt karaktär. Det saknar de nyanser och smaker jag vet finns där, var Henrik Sandéns kommentar efter att ha druckit kaffe bryggd på guldfiltre­t.

Det är alltid intressant att jämföra testresult­at med eventuella löften om produktern­a. Bland filtren i testet är det främst Melitta som har sådana löften. Enligt Melitta ska filtret Original ge ett ”smakrikt och balanserat” kaffe medan Gourmet Intense har tätare porer och ger ett starkare kaffe enligt tillverkar­en.

– Här får man väl säga att båda löftena faktiskt håller, säger Henrik Sandén.

” Kaffet blev platt och saknar helt karaktär. Det saknar de nyanser och smaker jag vet finns där. Henrik Sandén om kaffet bryggt på guldfiltre­t

Resultaten visar också att de blekta filtren får generellt högre betyg än de oblekta. Kan man med då med gott miljösamve­te välja blekta filter?

– Det finns både blekta och oblekta filter som klarar våra krav. Tidigare brukade kaffefilte­r vara klorblekta men numera bleks de som klarar Svanens krav med syre, som inte leder till skadliga effekter på miljön, säger Ann Strömberg, ansvarig för kaffefilte­r på Miljömärkn­ing Sverige, som står bakom Svanen och EU Ecolabel.

 ??  ??
 ??  ?? Sju olika blekta och oblekta pappersfil­ter och ett permanent filter med guldpläter­ing testades.
Sju olika blekta och oblekta pappersfil­ter och ett permanent filter med guldpläter­ing testades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden