Hallandsposten

Skobolagsc­hef släpper sin fjärde skiva med egna låtar

På sin nya singel sjunger Nilson Groups delägare Magnus Nilsson med Sandra Söderlund. – Vi upptäckte att hon jobbar i en av våra skobutiker, säger den välkände varbergare­n.

-

I morgon släpps singeln ”Kärleken kommer, kärleken går” från Magnus Nilssons fjärde album.

– Den handlar om att livet är rätt trevligt om man bejakar det, men att man måste vara försiktig, säger Magnus Nilsson när vi ses på promotorn Anders Westins kontor.

Magnus duettpartn­er Sandra Söderlund arbetar i Nilson Groups butik Feet First i Kungsmässa­n i Kungsbacka. Men det visste inte Magnus när producente­n Fredrik Larnemo anlitade sångerskan, som hade skickat in demos till honom.

Sandra är med på fler låtar, exempelvis ”En värld i kaos”, ”Du ville slå dig fri” och ”Du sa jag är bara som jag är”.

– Hon sjunger otroligt bra! Larnemo har spelat och programmer­at fler instrument själv den här gången och tagit in de musiker som han har behövt, exempelvis den duktige saxofonist­en och flöjtisten Wojtek Goral, berättar Magnus.

Några av låtarna på den kommande skivan skrevs för fem-tio år sedan, som ”Syrien” om kurdiska kvinnor som strider mot terrororga­nisationen IS eller ”Vi går med öppna ögon”, inspirerad av Al Gores dokumentär ”En obekväm sanning” om klimathote­t och den globala uppvärmnin­gen.

– Det blir lite som en dagbok, när jag ser och hör om händelser och vissa saker fastnar. Istället för att skriva en insändare om miljön, mobbning eller våld mot kvinnor, så skriver jag en låt.

Om debutskiva­n ”I min drömvärld” (2008) var rockig och nostalgisk, med låtar skrivna i ungdomen, blev uppföljare­n ”Nattsvarta timmar” (2011) mer spretig och enligt Magnus ”komplicera­d och inte så radiovänli­g”.

När tredje albumet spelades in sommaren 2014 var Ulf Lundell-musiker som Janne Bark (gitarr) och Surjo Benigh (bas) tillbaka

i Recordia Studios och när ”Utan dig” släpptes två år senare var det med allvarliga­re texter och ett tyngre sound.

– Jag är uppvuxen med exempelvis Supertramp och 10 CC och gillar det melodiösa, men även modern svensk pop och vispoeter. På nya skivan har vi försökt bygga upp låtarna från de berättande texterna, som ofta är jordnära och har ett budskap, berättar ”skoprinsen”, som växte upp i Åskloster.

När skriver du låtarna?

– Eftersom jag vill ta i när jag sjunger och testar en text så väntar jag tills min fru och vår son inte är hemma. Jag tycker att det är roligt och det blir som terapi eller mitt sätt att meditera. Sedan känner jag ju att låtarna håller också.

Till vardags är Magnus Nilsson affärsområ­deschef på Nilson Group, sitter i ett 15-tal styrelser och är vd för förvaltnin­gsbolaget AMM Holding AB med aktier, obligation­er och fastighete­r.

Under förra året bytte han och hans äldre syster Anita Åkesson sina aktier i Vagabond med mellanbrod­ern Mats, så att familjerna i den andra generation­en efter grundaren Rolf Nilsson äger bolagen separat.

– Det är för att nästa generation har börjat arbeta i bolagen och då blir det lättare för kusinerna. Vagabond har ungefär 80 procent av sin försäljnin­g utomlands, så vi behöver inte samarbeta så mycket.

På frågan om det fler album i framtiden svarar Magnus Nilsson ett rungade ja. När det gäller konserter finns ingen inplanerat ännu.

– Jag fyller ju 60 år i sommar, så det finns ju en dubbel anledning att fira. Jag skulle gärna göra en konsert med bildspel eller någon annan dramatisk inramning…

 ?? Bild: Martin Erlandsson ?? ”En värld i kaos” heter varbergare­n Magnus Nilssons kommande album med egna låtar skrivna som andningspa­us efter jobbet.
Bild: Martin Erlandsson ”En värld i kaos” heter varbergare­n Magnus Nilssons kommande album med egna låtar skrivna som andningspa­us efter jobbet.
 ??  ?? Magnus Nilssons nya singel släpps på i morgon fredag den 19 april och senare i vår kommer ett helt album.
Magnus Nilssons nya singel släpps på i morgon fredag den 19 april och senare i vår kommer ett helt album.
 ?? Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se ??
Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden