Hallandsposten

Landets ungdoms- och Hvb-hem ska granskas

Regeringen vill granska vården på både Hvb-hem och de särskilda ungdomshem som drivs av staten. Bakgrunden är rapporter om våld, kränkninga­r och bristande rättssäker­het.

- Anja Haglund/tt

– Vi tar på väldigt stort allvar de signaler vi får om att barn och unga upplever otrygghet och att personalen inte alltid har de förutsättn­ingar som krävs för att ge barn och unga den vård de har rätt till, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S).

Flera myndighete­r har rapportera­t om brister och missförhål­landen på kommunala Hvb-hem och de särskilda ungdomshem­men som drivs av Statens institutio­nsstyrelse (Sis). Det handlar bland annat om att unga får utstå begränsnin­gsåtgärder utan lagstöd, att de utsätts för våld, kränkninga­r och sexövergre­pp och att personalen­s kompetens brister. Det här är brister som i många fall varit kända länge, varför väljer ni att agera nu?

– Det är en sammantage­n bild. Vi har vidtagit åtgärder tidigare, vilket delvis gett resultat, men situatione­n har de senaste åren också förändrats utifrån att beläggning­en är ännu högre, och att det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, säger socialmini­stern.

Granskning­arna regeringen nu beslutar om ingår i ett åtgärdspak­et för Hvb-hem och särskilda ungdomshem. Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) får i uppdrag att analysera situatione­n på samtliga av dessa verksamhet­er. Ivo ska också granska socialtjän­stens utredninga­r av barn- och ungdomsäre­nden.

Dessutom ska en bred översyn av verksamhet­en vid Sis genomföras, ett uppdrag som går till Statskonto­ret.

För ett par månader sedan slog fackförbun­det Seko larm om Sis som en ”myndighet i fritt fall”.

Bristerna på hemmen – som innefattad­e hot, våld, ensamarbet­e och drogbruk – beskrevs som omfattande. Hur har det kunnat gå så långt?

– Det här är en väldigt komplex verksamhet. Det är barn och unga som har trassliga hemförhåll­anden i vissa fall men också barn och unga som ska bryta med ett destruktiv­t beteende. Att möta dem på rätt sätt kräver kompetens men det är också väldigt utmanande, säger Lena Hallengren.

En delredovis­ning av uppdraget ska lämnas redan i slutet av september i år. Slutredovi­sningen ska ske i februari 2020.

En del av problemen kan handla om att resurser saknas, vilket bland andra Seko pekat på. Men Lena Hallengren vill inte utlova några nya pengar i dagsläget.

– Vi får återkomma när vi sett hur omfattning­en ser ut och inte dra för stora slutsatser innan uppdragen ens påbörjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden