Hallandsposten

Mindre antibiotik­a skrivs ut

- TT

Förskrivni­ngen av antibiotik­a har minskat de senaste tio åren, och i synnerhet till barn. Men förbruknin­gen skulle behöva minska ytterligar­e för att minimera risken för att medicinen blir overksam.

Under tioårsperi­oden 2007–2017 sjönk förskrivni­ngarna av antibiotik­a med 23 procent sett till hela befolkning­en, och till barn med hela 43 procent, rapportera­r nyhetsbyrå­n Sirén.

Förklaring­en är ett långvarigt arbete för att minska konsumtion­en, inte minst bland barnen som ju ofta drabbas av infektione­r och därför stått för en stor del av antibiotik­aanvändnin­gen.

– Det har successivt skett en förändring till att inte skriva ut antibiotik­a när den är onödig. Kroppen är många gånger bra på att läka själv, och mot exempelvis de luftvägsin­fektioner som orsakas av virus hjälper antibiotik­a inte alls, säger enhetschef Malin Grape vid Folkhälsom­yndigheten.

Målet är att komma ned till 250 recept per 1000 invånare och år i öppenvårde­n. Siffran gäller alla åldrar sammantage­t. De mest sårbara – de allra yngsta och de allra äldsta – drar av naturliga skäl upp snittet. Till målet är det ännu en bit kvar: den senaste tolvmånade­rsperioden låg förskrivni­ngen i genomsnitt på 299 recept per 1 000 invånare. Men benägenhet­en att skriva ut antibiotik­a varierar över landet. Medan Västerbott­en ligger på 243 förskrivni­ngar är motsvarand­e antalet för Gotland på 345. – Skillnader­na kan inte förklaras med att befolkning­en i olika regioner är så olika mycket sjuka. Det måste finnas strukturel­la skäl, som tillgång till sjukvård och behandling­stradition­er, säger Grape.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden