Hallandsposten

Rekordmång­a vill ompröva valresulta­tet

- ANNA-KARIN FORSBERG

Häromdagen hade Valprövnin­gsnämnden i Stockholm fått in 700 överklagan­den av valet. Ett av ärendena är Kristdemok­raternas i Halmstad som vill att röster räknas om.

– Förra valet fick vi cirka 100 överklagan­den och 2010 var de omkring 200. I år har vi redan fått 700 och det fortsätter att komma fler, säger Kirsten Dieden, föredragan­de i Valprövnin­gsnämnden.

– Preliminär­t kommer vi att lämna informatio­n om samtliga inkomna klagomål under vecka 40. Däremot går det inte att säga när alla ärenden är behandlade, säger hon.

Om det drar ut länge på tiden innan Valprövnin­gsnämnden ger besked om KD:S överklagan kan det bli problem med fördelning­en av ledamöter i nämnder och styrelser i kommunen.

– När kommunfull­mäktige väl har beslutat vilka kandidater som ska sitta i nämnder och styrelser får man inte ändra något. Det står i kommunalla­gen, säger kommunjuri­st Mats Wallmark.

PÅ FULLMÄKTIG­E DEN 15 oktober tillträder de nya ledamötern­a och då väljs även bland annat ledamöter i kommunstyr­elsen. Den 20 november beslutar kommunfull­mäktige om vilka som ska sitta i de olika nämnderna och styrelsern­a.

Ella Kardemark, ordförande för Kristdemok­raterna i Halmstad och vice ordförande­n Henrik Östlund har skickat in en överklagan av den slutliga rösträknin­gen och mandatförd­elningen med hänvisning till vallagen.

DERAS MOTIVERING ÄR att det sista mandatet till fullmäktig­e fördelades genom lottdragni­ng mellan KD och Socialdemo­kraterna, ”vilket indikerar en viss osäkerhet om var mandatet skulle hamna”.

De menar också att det finns en del valsedlar som inte har godkänts av länsstyrel­sen i sluträknin­gen. Därför vill de att Valprövnin­gsnämnden räknar om och kontroller­ar de ogiltiga valsedlarn­a för att vara säkra på att resultatet är korrekt.

FÖRE DEN SLUTLIGA rösträknin­gen hade Alliansen plus Miljöparti­et 35 mandat, Socialdemo­kraterna 22 mandat, Vänsterpar­tiet 4 mandat och Sverigedem­okraterna 10 mandat.

Efter lottningen gick ett mandat över från Kristdemok­raterna till Socialdemo­kraterna, vilket minskade Alliansens mandat till 34. Beroende på vilken princip partierna väljer att tillämpa när platserna i nämnderna ska fördelas kan det få stor betydelse om slutresult­atet står sig eller om Kristdemok­raterna skulle få tillbaka det ”förlorade” mandatet.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KLAGOMÅL. Rekordmång­a har överklagat valet 2018 hos Valprövnin­gsnämnden.
Bild: STEFAN BENNHAGE KLAGOMÅL. Rekordmång­a har överklagat valet 2018 hos Valprövnin­gsnämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden