Hallandsposten

Hemtjänst missade besöka elva brukare

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

IVO har granskat ärendet där hemtjänste­n under fem timmar missade att besöka elva brukare. De åtgärder som vidtagits anses vara tillräckli­ga.

Händelsen inträffade i slutet av juni i år då en vikarie ringde och sjukanmäld­e sig till en telefon som var obemannad. Den anställda skickade också ett meddelande till en samordnare­s telefon, men personen i fråga hade avslutat sitt arbetspass och såg inte meddelande­t förrän dagen efter.

DET HELA LEDDE till att elva brukare inte fick några besök eller insatser från hemtjänste­n på fem timmar.

Efter missen gjorde hemvårdsnä­mnden en lex Sarah-anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO.

”Enligt hemtjänste­n ska ingen ha lidit allvarlig skada av att personalen uteblev.”

Verksamhet­en har också sett över sina arbetssätt, både rutiner för sjukanmäln­ingar och den kontroll som görs för att se till att alla som ska arbeta under ett arbetspass verkligen är närvarande. Bland annat har man schemalagt tid för att personalen ska hinna med att säkerställ­a att alla är på plats.

ENHETSCHEF­ERNA HAR OCKSÅ haft samtal med sina medarbetar­e för att påtala allvaret i det som hänt. Man har även haft kontakt med de brukare som drabbats och deras anhöriga och enligt hemtjänste­n ska ingen ha lidit allvarlig skada av att personalen uteblev.

IVO konstatera­r i sitt beslut att hemvårdsnä­mnden har vidtagit nödvändiga åtgärder för att se till att något liknande inte ska behöva hända igen.

Myndighete­n påpekar dock att verksamhet­en kanske även behöver se över introdukti­onen av nya medarbetar­e så att man som nyanställd får rutinerna klart för sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden