Hallandsposten

Läkare står på sig – stämmer regionen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

HALMSTAD: När läkaren vägrade lämna ut patientjou­rnaler slutade Region Halland att betala hans fakturor. Nu stämmer han regionen på 2,3 miljoner.

”Jag har inte fått någon förklaring till varför man hållit inne just denna summa. Allt verkar väldigt godtycklig­t skött.”

LORENS EK, hudläkare

När hudläkaren Lorens Ek vägrade att lämna ut sina patienters journaler för granskning hos Region Halland slutade de att betala hans fakturor. Nu stämmer han regionen på 2,3 miljoner kronor.

Lorens Ek, som driver den privata mottagning­en Halmstad Hudcenter, har sedan drygt sju år ett samverkans­avtal med Region Halland. Det innebär att han fakturerar regionen för en del av den vård som han utför och att regionen har rätt att granska och följa upp verksamhet­en.

Men formerna för denna granskning har lett till en segdragen tvist mellan hudläkaren och Region Halland.

– I december 2014 fick jag åtta dagar på mig att lämna ut 425 patient- journaler och 1 550 anteckning­ar. Jag tog fram dem och hälsade Region Halland välkommen hit, men de krävde att jag skulle lämna in allt på regionens kontor, berättar Lorens Ek.

I SIN STÄMNINGSA­NSÖKAN till Halmstads tingsrätt framhåller han att ett sådant överlämnan­de skulle strida mot Patientdat­alagen och en läkares tystnadspl­ikt och att han därför inte kunnat tillmötesg­å regionens krav.

– Olika landsting hanterar detta olika, men jag kan inte se något skäl till att Region Halland inte skulle komma till mig. Lådan med journalern­a har nu stått här och väntat i snart fyra år, säger han.

Regionen hävdar å sin sida att Lorens Ek är skyldig att lämna ut det som de anser sig behöva för en granskning och konstatera­r också att den regionpers­onal som hanterar patientjou­rnaler har tystnadspl­ikt och kan straffas om de skulle bryta mot den.

Eftersom regionen anser att Ek inte kunnat styrka sina fakturor har man låtit bli att betala 23 fakturor på sammanlagt nästan 2,3 miljoner kronor. Först i mars 2017 började man återigen betala ut begärd ersättning.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför man hållit inne just denna summa. Allt verkar väldigt godtycklig­t skött, menar Lorens Ek.

I DEN FACKLIGA tidskrifte­n Läkartidni­ngen lyftes nyligen problemet med tvister mellan privatprak­tiserande läkare och olika landsting. Där skriver en ledamot i förbundsst­yrelsen:

”Patientdat­alagen betonar tystnadspl­ikt och lagen om läkarvårds­ersättning ger i vissa fall landstinge­n rätt att granska journaler. Här finns de facto två lagstiftni­ngar som ger motstridig­a signaler, och någon klar rättstillä­mpning existerar inte. Att då straffa enskilda läkare, som är osäkra på vilken lag som väger tyngst, är orimligt”.

Region Halland vill inte kommentera ärendet under pågående tvist utan konstatera­r att frågan nu kommer att prövas i tingsrätte­n.

 ??  ?? DYR VÄGRAN. Hudläkaren Lorens Ek anser att Region Halland är skyldig honom 2,3 miljoner kronor, medan regionen hävdar att han inte kunnat styrka sina fakturor. Detta eftersom han har vägrat att lämna ut sina patientjou­rnaler.
DYR VÄGRAN. Hudläkaren Lorens Ek anser att Region Halland är skyldig honom 2,3 miljoner kronor, medan regionen hävdar att han inte kunnat styrka sina fakturor. Detta eftersom han har vägrat att lämna ut sina patientjou­rnaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden