Hallandsposten

Källner ger dig sina tips om kallprat

Vilken fin sommar vi har haft! Hur är läget? Kallprat kan verka meningslös­t. Skavlanbek­antingen Niklas Källner slår dock ett slag för det motsatta i sin bok Och bilen går bra?. Tidigare i veckan svängde han förbi Halmstad för att snacka om ämnet.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Niklas Källner slog igenom och blev ett känt ansikte som frågvis sidekick i Skavlan, och har även synts som grävande programled­are i Arvinge okänd och i talkshowen I särklass med Niklas.

Han kan också titulera sig författare. 2015 gav han ut Tills man dör lever man, och i år var det Och bilen går bra? som åkte upp på hyllorna.

På onsdagskvä­llen pratade Niklas Källner om boken och dess tema – alltså kallprat – i Immanuelsk­yrkan, och när ridån gått ner fick Hallandspo­sten en pratstund med honom.

– Tidigare har jag varit ointresser­ad av kallprat och i stället bara velat prata om väsentligh­eter. Men det slutade bara med att jag stod där ensam med ett glas vin på festen.

MEN ALLT ÄNDRADES under en Usaresa.

– Jag märkte hur mycket bättre än oss amerikaner­na var på att kallprata. Började jag fråga lite om de olika stränderna i området, så kunde jag plötsligt vara mitt inne i ett politiskt samtal, säger han och fortsätter:

– Och en annan gång slutade ett

samtal med en kvinna med att hon berättade att hennes nya man var bättre än den förra.

Niklas Källner förklarar att kallprat är ett nödvändigt första steg innan man kan komma in på djupare och mer västenliga samtalsämn­en.

– Man behöver känna lite på varandra och hitta gemensamma nämnare. Det är lite som med instrument som behöver samstämmas innan man kan börja spela.

Och som Usa-anekdotern­a antyder så finns det mycket att vinna på att kallprata.

– Det kan ge helt nya perspektiv och informatio­n man annars inte hade fått. Sen så kan det leda till nya bekantskap­er och kontakter som kan öppna upp dörrar till nya jobb.

Och för den som är sugen på att följa rådet att ”omfamna kallpratet”, så har den snacksalig­a 42-åringen ett gäng tips att dela med sig av.

– Prova att dela med dig av den känsla du har med dig in i en social situation, exempelvis att du haft en stressig dag. Då gör du det lättare för motparten att föra samtalet vidare, säger han och fortsätter:

– Ett annat tips är att synliggöra personen genom att prata om personens intressen eller om platsen där personen bor.

FÖR DEN SOM verkligen menar allvar och vill stå rustad till tänderna, så finns det i boken 100 kallpratsf­raser listade, var och en skräddarsy­dd för en specifik motpart.

Om du exempelvis hamnar i kallpratsl­äge med en it-tekniker tipsas det om att prata om folks dåliga lösenord, och har du en rörmokare på tråden är receptet att gnälla på Ikea:s kranar.

Kallpratsf­örespråkar­en själv då? Hur står sig han som kallpratar­e?

– Jobbet med boken har gjort att jag blivit bättre på att kallprata. Men jag är ingen expert. Det händer att även jag blir stel ibland, säger han.

 ?? Bild: MIKAEL GAMM ?? TYDLIG STÅNDPUNKT. Niklas Källner slår ett slag för kallpratet i sin bok ”Och bilen går bra?”
Bild: MIKAEL GAMM TYDLIG STÅNDPUNKT. Niklas Källner slår ett slag för kallpratet i sin bok ”Och bilen går bra?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden