Hallandsposten

Liberal kryssraket ”glad” över näthat

Liberalern­as nya toppnamn – kryssraket­en Annica Elveroth – har satt en glad smiley vid ett hatinlägg på nätet mot en debattör.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Miljöparti­ets Leila Ali Elmi blev rikskänd när hon nyligen, som första kvinna med somalisk bakgrund, blev invald i riksdagen efter att med hjälp av personvals­kryss blivit uppflyttad från 21:a plats på MP:S lista.

SNABBT HAMNADE HON dock i blåsväder, bland annat för att hon förra året delat ett hatinlägg mot frilansjou­rnalisten och debattören Joakim Lamotte, med kommentare­n ”det bästa jag sett på länge”.

Inlägget består av en film där den militanta feministen Carolina Farraj ondgör sig över Joakim Lamotte. Bland annat kallar hon honom ”parasit, rasist, mupp, kvinnohata­re, totalt misslyckad människa, skadedjur, rövhatt och kukhuvud”.

Efter att Joakim Lamotte i veckan ifrågasatt­e Miljöparti­ets värdegrund utifrån Leila Ali Elmis agerande på nätet gick hon härom dagen ut med att hon ångrar att hon delade inlägget och förklarade att hon inte står bakom orden i filmen.

YTTERLIGAR­E EN SOM tyckt till om inlägget är Liberalern­as nya stjärnskot­t i Halmstad, Annica Elveroth – som ny i politiken blev partiets förstanamn i kommunfull­mäktige genom att med personvals­kryss ta sig förbi Lovisa Aldrin.

Hon har inte delat inlägget, men när det förra året lades ut på Facebook klickade hon i en glad smiley under det.

– Oj, gjorde jag det? säger hon när HP ringer upp och frågar vad hon menade med det.

– Det är ju absolut inte så att jag tycker det är okej med personangr­epp på nätet. Symbolen var nog bara ett uttryck för att jag tyckte att hon Farraj var så fanatiskt extrem. Å andra sidan tycker jag att Lamotte också är extrem, fast åt andra hållet. Jag är inte förtjust i någon av dem.

Annica Elveroth berättar att hon brukar titta på vad personer som hon inte håller med lägger ut.

– Det är viktigt att man inte bara håller sig i sin egen bubbla, där alla har samma åsikter som en själv.

– MEN HELT KLART måste jag bli försiktiga­re med ”gillamarke­ringar” och liknande. Som ny politiker inser jag att jag nu är en offentlig person – och som folkvald ska man vara en bra förebild.

– Jag blir lite nervös när jag tänker tillbaka och försöker minnas om jag gjort någonting annat på nätet som kan missförstå­s, men samtidigt får man stå för det man gjort. Att man inte ska uppmuntra till hat borde gälla alla, säger Annica Elveroth och lyfter fram att hon varit aktiv i #jagärhär, ett upprop mot just näthat.

”Det är viktigt att man inte bara håller sig i sin egen bubbla, där alla har samma åsikter som en själv.”

ANNICA ELVEROTH (L)

 ?? Bild: SKÄRMDUMP ?? ”OJ, GJORDE JAG DET?”. Liberalern­as nya lokala toppnamn Annica Elveroth har markerat ett hatinlägg på Facebook med en glad smiley, trots att hon varit aktiv i ett upprop mot just näthat.
Bild: SKÄRMDUMP ”OJ, GJORDE JAG DET?”. Liberalern­as nya lokala toppnamn Annica Elveroth har markerat ett hatinlägg på Facebook med en glad smiley, trots att hon varit aktiv i ett upprop mot just näthat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden