Hallandsposten

Soldatsone­n som blev superkändi­s

LITTERATUR: NY BOK SKILDRAR VILHELM MOBERGS LIV

-

För några år sedan skrev Jens Liljestran­d förord till en påkostad nyutgåva av Sista brevet till Sverige, den fjärde och sista boken i Vilhelm Mobergs utvandrars­erie.

Han hade nyligen doktorerat med en avhandling om Moberg och i förordet erbjöd han bland annat en förklaring till varför boken slutar så sorgligt.

NÄR BOKEN SEDAN hamnade i handeln dröjde det inte länge förrän Jens Liljestran­d fick ett samtal från förlaget.

– Man sa att det kom ilskna mejl och skrevs arga kommentare­r på sociala medier. Man sa att personer ringde och skrek och grät och krävde att få tala med högsta chefen. Det tog ett tag innan jag fattade vad jag hade gjort... Jag hade spoilat utvandrars­erien.

”Vad är det här för knäppgökar?” tänkte Jens Liljestran­d. ”Hur kan de inte veta hur det slutar? Inte nog med att böckerna är bland de mest kända i den svenska litteratur­en, det finns också filmatiser­ingar och det finns en succémusik­al.”

– Men sen insåg jag att det faktiskt finns personer som möter Kristina och Karl Oskar för första gången. Jag förstod att Mobergs författars­kap är ett levande författars­kap och då ville jag också skriva om hans liv.

Han var stor och stark och bråkig och kom från Småland. Och han skrev böckerna om Kristina och Karl Oskar. Det är ungefär vad gemene svensk vet om nationalik­onen Vilhelm Moberg, säger författare­n Jens Liljestran­d. För att öka på kunskapen och nyansera bilden av Moberg har han skrivit biografin Mannen i skogen.

VILHELM MOBERG BÖRJADE sitt liv 1898 som Karl Moberg i ett soldattorp i Småland, närmare bestämt i Moshultamå­la utanför Algutsboda, en bit norr om Emmaboda och en bit väster om Duvemåla. Han växte uppe i det som kallas Fattigsver­ige och i mörkaste Småland.

– Jag tror inte att vi kan förstå

 ??  ?? SPÄNNANDE LEVNADSÖDE. Med sin biografi över Vilhelm Moberg hoppas Jens Liljestran­d öka på kunskapen och nyansera bilden av nationalik­onen från
SPÄNNANDE LEVNADSÖDE. Med sin biografi över Vilhelm Moberg hoppas Jens Liljestran­d öka på kunskapen och nyansera bilden av nationalik­onen från

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden