Hallandsposten

Pt efter åtta år

- ERIKA NEKHAM/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT MALIN JANSSON/TT

nålsögat för att få resning, när vi fick den har jag varit hyfsat övertygad om att det här bara kan gå åt ett håll.

FÖRSVARET HADE INFÖR den nya prövningen bland annat åberopat en ny rekonstruk­tion av händelsen, samt nya sakkunnigu­tlåtanden.

– Vi hade vetenskape­n på vår sida. Rättsläkar­e har funnit att det inte finns några tecken på dränkning – en professor säger att det är helt omöjligt att det kan ha gått till på det sätt som åklagaren påstår, säger försvarsad­vokat Marko Tuhkanen.

Kristofer Stahre, som företräder offrets anhöriga, kallar det hela ett olyckligt beslut.

– Alla som följt omständigh­eterna i det här målet förstår att det är ett komplicera­t fall, men jag är övertygad om att det finns en risk för att man nu släpper ut en potentiell mördare, säger Stahre.

– Anhöriga är naturligtv­is förkrossad­e över hovrättens beslut. Det här är en indikation på att han kommer att bli frikänd eller få ett Här är några fall med andra personer som suttit felaktigt frihetsber­övade under lång tid: * Kaj Linna. Satt frihetsber­övad i 13 års tid för det så kallade Kalamarksm­ordet. Dömdes 2004 till livstids fängelse för mord och grovt rån men efter att hans fall granskats av flera journalist­er öppnade åklagare på nytt förundersö­kningen. Den 15 juni friades Linna helt för rånmordet. * Joy Rahman. Satt fängslad under perioden 1994–2002 för mord på en kvinna i Stockholm. Fick 10,2 miljoner kronor i ersättning. * En man satt fängslad 2003–2012 för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Fick 12,6 miljoner kronor i ersättning. * Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick, dömdes till rättspsyki­atrisk vård 1991 för bland annat grovt rån. Under denna vårdtid började han erkänna en lång rad mord och fälldes för åtta av dessa. 2008 tog han tillbaka sina erkännande­n och friades. Han släpptes fri i april 2015. lägre fängelsest­raff. Men det slutgiltig­a resultatet vet vi inte förrän vi fått domen den 7 september, fortsätter han.

INFÖR HD:S BESLUT om prövningst­illstånd uttalade sig dåvarande riksåklaga­re Anders Perklev om fallet, och sade då att mannen sannolikt hade friats från mord om de nya omständigh­eterna varit kända för domstolen. Men åklagare Ida Arnell som fick ta över fallet vid den nya prövningen har ansett att mannen gjort sig skyldig till mord, efter att ha gått igenom den tidigare förundersö­kningen och gjort ännu en ny rekonstruk­tion av händelsen.

I ett mejl till TT skriver Arnell att fredagens beslut talar för en frikännand­e dom.

Dom meddelas den 7 september. TT har varit i kontakt med rättens ordförande som inte kommentera­r fallet innan dom faller.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden