Hallandsposten

Skola och omsorg ska ge S makten

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Skola och omsorg. Och trygghet. Och ... Socialdemo­kraterna i Laholm har svårt att välja bara en valvinnand­e fråga. Men målet är entydigt: att ta över styret i kommunen.

VAL 2018

– Tillväxt, vi måste ha tillväxt också, säger S-ledaren Kjell Henriksson och har därmed gett fyra bud på vilken valfråga som är partiets viktigaste i Laholm.

Främst bland likar kommer dock skola och omsorg. Där anser Kjell Henriksson att S har större trovärdigh­et än andra partier som sjunger samma melodi i valrörelse­n.

– Eftersom vi lägger pengar på det. Det räcker inte att säga att skola och äldreomsor­g är viktigt, man måste visa det i budgetförs­lagen också. Det har vi gjort genomgåend­e sedan 2015.

HÖJD ELEVPENG, fler behöriga pedagoger och gratis läxhjälp i skolan. Så vill partiet nå sina två mål om läskunnigh­et och gymnasiebe­hörighet för alla elever.

– Att alla ska kunna läsa, skriva och räkna när de går ut årskurs 3 är oerhört viktigt, säger Annita Asplid, andranamn på valsedeln.

Inom äldreomsor­gen vill S skapa hemtjänstt­eam. De ska både minska antalet besök och öka de gamlas eget inflytande över hjälpen.

Partiet vill också skapa en ny lotsfunkti­on som ska ge snabbare hjälp till ungdomar på glid och unga med psykisk ohälsa.

ETT HELT NYTT vallöfte, som inte står med i valmanifes­tet, släpps direkt på pressträff­en. Kjell Henriksson säger * Persontraf­ik på Markarydsb­anan med tågstopp i Knäred och Veinge. ”Det går att köra tåg 2019”, hävdar partiet.

* Bättre näringsliv­sklimat genom samverkan mellan politiker, tjänstemän, företag och intresseor­ganisation­er.

* Ny högstadies­kola på Lagaholmss­kolans tomt och utbyggnad av Skottorpss­kolan.

* Laholms skolmat ska ligga i topp i Sverige.

* Förtäta stadskärna­n.

* Skapa lokala mötesplats­er i bostadsomr­åden för alla åldrar.

* Flickors och pojkars fritidsakt­iviteter ska värderas lika.

* Fri utlåning av e-böcker. att kommunen behöver fler fritidsgår­dar.

– I dag har vi ingen i Hishult, Knäred eller Våxtorp. Det är viktigt att ungdomar har platser att samlas på, säger opposition­srådet.

De S-märkta satsningar­na kostar pengar. Partiet lutar sig mot statsbidra­g och anser att skatten kommer att behöva höjas. Men arbetarepa­rtiet vill också spara inom administra­tionen.

– Jag har inte hört någon annan säga ordet effektivis­ering, men det är ett måste, säger Kjell Henriksson.

KOMMUNENS STÖRSTA opposition­sparti hoppas på att växa och kunna ta över styret genom ett samarbete över blockgräns­en.

– När väljarna har gjort sitt val får vi sätta oss ner och förhandla, säger Kjell Henriksson, S-listetta för tredje valet i rad, och dömer ut femklövern­s arbete.

– Det har inte funnits någon styrning alls.

 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? AFFISCHNAM­NEN. Kjell Henriksson och Annita Asplid toppar Socialdemo­kraternas vallista till kommunfull­mäktige i Laholm.
Bild: JONATAN GERNES AFFISCHNAM­NEN. Kjell Henriksson och Annita Asplid toppar Socialdemo­kraternas vallista till kommunfull­mäktige i Laholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden