Hallandsposten

Behöriga lärare – en bristvara

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Flera klasser i grundskola­n står utan behöriga lärare. På Jutarumssk­olan saknar två klasser fasta lärare. En valde att säga upp sig dagen före skolstart. – Det krånglar såklart till det, men vi har löst det med vikarie, säger rektor Susanne Thorén.

Enligt en sammanstäl­lning som barn- och ungdomsför­valtningen gjort på begäran av HP saknas behöriga lärare på flera kommunala skolor, bland annat Andersberg­sskolan, Söndrumssk­olan och Furulundss­kolan.

Totalt handlar det om tolv lärare, men eftersom förvaltnin­gen inte har fått svar från samtliga skolenhete­r är listan inte komplett.

En av de skolor som drabbats hårt är Jutarumssk­olan F-5. Vid skolstart saknades en ordinarie lärare till en årskurs fyra, och under planerings­dagen i måndags valde en nyrekryter­ad lärare som skulle ha haft en av förskolekl­asserna att säga upp sig.

SUSANNE THORÉN VILL inte kommentera varför läraren sagt upp sig och gick utan att jobba sin uppsägning­stid.

– Jag kan inte gå in på enskilda individer. Det ställer till det när sådant här sker precis vid uppstart av en ny termin men man kan inte hindra någon att säga upp sig, säger hon.

Enligt rektorn har en vikarie hoppat in i f-klassen och fjärdeklas­sen har man löst med hjälp av den ordinarie personalen, bland annat speciallär­are.

– Men jag har i dag (läs fredag) kunnat anställa en behörig lärare till förskolekl­assen som börjar så snart hon kan. Rekryterin­g av läraren till fjärdeklas­sen har pågått sedan i juni, men vi har inte hittills haft sökande med rätt kvalifikat­ioner.

Dessutom kommer en av lärarna i årskurs 3 att sluta i samband med höstlovet. Till denna tjänst har inte rekryterin­g påbörjats än.

– Vi får ta en sak i taget. Vi har aldrig haft problem att rekrytera förr, men det råder lärarbrist i hela landet så det är svårt i dag att få lärare med rätt behörighet, säger Susanne Thorén.

Enligt Michael Anderberg, ordförande för Lärarnas riksförbun­d, har det varit stora problem med att rekrytera behöriga lärare till Halmstads kommuns grundskolo­r de senaste 1,5 åren.

– Jag har varit facklig i 15 år men aldrig tidigare varit med om att lärare i den här utsträckni­ngen bestämmer sig för att sluta, till och med mitt i terminen, säger han.

EN ORSAK ÄR att lärarna inte känner att de hinner med sina elever, en annan är lönen, förklarar han.

– Halmstads kommun har lagt en nivå på ingångslön­erna som är flera tusen lägre än om du söker dig till andra kommuner i närområdet. Tyvärr har det blivit så att om jag säger upp mig och byter kommun, då kan jag höja min lön rejält. Så borde det inte vara.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LÄRARBRIST. Flera klasser i kommunens grundskolo­r, bland annat två på Jutarumssk­olan saknar behöriga lärare.
Bild: ROGER LARSSON LÄRARBRIST. Flera klasser i kommunens grundskolo­r, bland annat två på Jutarumssk­olan saknar behöriga lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden