Hallandsposten

Sparka styrelse ”rätt” beslut

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Utpekade politiker står fast vid agerandet när HFAB:S styrelse fick lämna.

Ingen av de utpekade politikern­a anser sig ha gjort något fel när HFAB:S styrelse fick sparken. Det framgår när HP ber dem kommentera kritiken från den avsatte ordförande­n, Henrik Andersson (C).

– Vårt förtroende för HFAB:S styrelse var skadat. Bolaget följde inte ägardirekt­iven utan ville forcera fram ett beslut och gå vidare med Tornetaffä­ren trots att ägaren sagt att man ville vänta, säger Lars Püss (M), ordförande i Halmstad Rådhus AB, moderbolag till Halmstads fastighets AB.

Inte heller kommunstyr­elsens före detta ordförande Carl Fredrik Graf (M) tycker att beslutet att avsätta styrelsen var en alltför drastisk åtgärd i förhålland­e till vad HFAB:S styrelse gjort sig skyldig till. (Graf hade avgått när styrelsen formellt begärdes entledigad.)

– Det handlar om förtroende mellan ägaren och ett bolags styrelse. När vi träffade HFAB:S styrelse i februari nämndes inget om att Tornet kommit med ett affärsförs­lag om Fyllinge. Senare visade det sig att HFAB:S styrelse hade kännedom, men av någon anledning inte talade om det för oss. Det finner jag anmärkning­svärt, säger Carl Fredrik Graf.

OPPOSITION­SRÅDET Rosemarie Edlund (S) försvarar också beslutet i Rådhus AB:S styrelse att begära Hfabstyrel­sens avgång.

– Samtliga partier i Rådhus AB var överens om att det var viktigt att kommunen och HFAB gick åt samma håll.

– Jag kan inte räkna alla möten vi haft som handlat om HFAB och deras relation till kommunen som ägare. Det har förts diskussion­er om att bolaget måste följa samma regler som övriga kommunala bolag. Till sist var vi tvungna att sätta ner foten, menar Rose-marie Edlund.

SAMMA INSTÄLLNIN­G har hennes partikamra­t opposition­srådet Bertil Andersson.

– När affärsförs­laget från Tornet presentera­des vid en ägardialog var jag kritisk till att HFAB ville göra en strategisk markaffär i ett område som varken var detaljplan­elagt eller fanns med i kommunens översiktsp­lan. Ändå gick HFAB ut med en pressrelea­se och berättade om förslaget veckan efter.

BERTIL ANDERSSON anser att HFAB borde ha vänt sig till kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott direkt eftersom det var en så stor affär istället för att på egen hand gå vidare och utreda förslaget från Tornet.

Jenny Axelsson (C), kommunråd och partikamra­t med Henrik Andersson, vill inte gå in på detaljer i kritiken.

– Det är ingen önskedröm att avsätta en bolagsstyr­else, men inom Rådhus AB har vi varit eniga under hela processen.

 ??  ??
 ??  ?? GJORDE RÄTT. Lars Püss (M) står fast vid agerandet mot HFAB:S styrelse.
GJORDE RÄTT. Lars Püss (M) står fast vid agerandet mot HFAB:S styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden