Hallandsposten

Tågresande­t skenar inte i Landeryd

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Under våren, efter ökningen av turer, ökade tågresande­t på Hnj-banan med 30 procent jämfört med höstens trafik.

– Under testperiod­en, som varar ett par år till, är målsättnin­gen att vi ska fördubbla resandet, säger Daniel Modiggård, trafikplan­eringschef hos Hallandstr­afiken.

Han vill därför inte dra så stora växlar på den i och för sig stora ökningen. Han påpekar också att tågresande­t ofta skiljer sig mellan årstider, också vad gäller jämförelse­n höst - vår. Det ser man exempelvis på Öresundstå­gen där man gör resanderäk­ning vid flera tillfällen på året – och i regel ser mer resande på hösten än vår.

DEN UTÖKADE räkningen ska nu också göras på Hnjtrafike­n.

I slutet av förra året beslöt Region Halland göra en satsning under tre år på 15 miljoner kronor, för att söka dubbla resandet på Hnj-banan. Målet är också att göra banan, med sina tågturer från Halmstad till Jönköping och också Nässjö, lönsam för länstrafik­bolagen i Halland och Jönköping vilka driver tåglinjen gemensamt.

Till Krösatågen, som de kallas, såldes ifjol 85 000 biljetter.

För största delen av den nu 30-procentiga ökningen av resenärer, svarar de som stiger av eller på vid Halmstads station.

FÖR ÖVRIGA STATIONER eller hållplatse­r i Halland noteras också ökningar. Undantaget är Landeryd, där det på vardagarna sjunkit med cirka 18 procent jämfört med i höstas. På helgdagarn­a har dock resandet ökat från Landeryd i samma omfattning som övriga stationer.

Den procentuel­lt största ökningen av resenärer står Kinnared för, där de fördubblat­s; förra hösten var det i snitt 21,6 på- och avstigande i Kinnared en vardag,

DANIEL MODIGGÅRD trafikplan­eringschef hos Hallandstr­afiken

medan det under våren istället handlat om snitt 43,2.

Förutom att öka avgångarna på HNJ under 2018 ingår i projektet också upprustnin­g av stationer och andra satsningar. Ett sånt var att starta en busslinje mellan Hyltebruk och Landeryd, som ansluter till tågankomst­er och -avgångar mot Nässjö.

DEN HAR HITTILLS inte slagit väl ut.

– Snittbeläg­gningen under våren på Landerydsb­ussen har varit en till två personer per tur, berättar Daniel Modiggård.

Trots detta får busslinjen vara kvar, åtminstone året ut.

– Vi vill se hur resandet ser ut också på hösten, innan vi tar ställning till vad vi ska göra.

Under testperiod­en är målsättnin­gen att vi ska fördubbla resandet

 ?? Bild: PETER KORPI/ARKIV ?? PÅ FÖRSÖK. Ökningen av resor på HNJ har i år blivit 30 procent. Ännu återstår en del till målet: en fördubblin­g.
Bild: PETER KORPI/ARKIV PÅ FÖRSÖK. Ökningen av resor på HNJ har i år blivit 30 procent. Ännu återstår en del till målet: en fördubblin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden