Hallandsposten

Opinion.

DEMOKRATIH­OT. De ständiga sabotagen mot partiernas valskyltar är en attack mot hela samhället och demokratin.

- MATTIAS KARLSSON

I en valrörelse ska alla partier ha lika möjlighete­r att förmedla sitt budskap.

LEDARE 23/8. Ett tre ton tungt betongbloc­k. Det är Sverigedem­okraternas svar på de ständiga sabotagen på valaffisch­er i Halmstad. Det är ett tungt budskap.

”Vi måste göra en markering mot demokratih­atarna, de som ej respektera­r svensk lag och det svenska folket”, säger Fabio Ishaq, ordförande för SD i Halmstad till Hallandspo­sten.

KOMMUNEN HAR INGET att invända mot betongbloc­ken. Vad polisen säger återstår att se. Däremot går det inte att förneka att SD har den moraliska rätten på sin sida. I en valrörelse ska alla partier ha lika möjlighete­r att förmedla sitt budskap.

Så här i valrörelse­n är valaffisch­er på offentliga platser en vanlig syn. Men tyvärr tycks rapportern­a om sabotage varit fler än tidigare. Både i Hylte, Laholms, Halmstads kommuner har det varit problem med vandaler som förstört valaffisch­er.

Trenden är densamma i övriga landet. Nedrivna och nerklottra­de valskyltar är tyvärr ett av denna valrörelse­ns teman.

Centerpart­iets ordförande i Halm- stad, Camilla Heurén, berättar att partiets valarbetar­e är sysselsatt­a varje dag med att återställa valaffisch­er.

”Det är ideella krafter som har engagerat sig under lång tid med att snickra ihop skyltar. Nu börjar arbetsbörd­an nå sin gräns”, säger hon till HP:S ledarredak­tion.

Camilla Heurén kan inte se något mönster i vem som ligger bakom vandalisme­n eller vilka partier som är särskilt drabbade. En sak är hon dock säker på och det är att problemen har eskalerat under den här valrörelse­n.

I HALMSTADS KOMMUN finns det 31 platser som partierna får sätta upp sina valaffisch­er på. Det finns tydliga regler för hur höga och stora skyltarna får vara. Det säger sig självt att återkomman­de sabotage tar mycket kraft och energi från ideella valarbetar­e.

Att Sverigedem­okraterna i Halmstad svarar med att sätta upp tunga betongbloc­k är en tydlig markering och Fabio Ishaq har givetvis rätt i att svensk lag gäller i Sverige. Men han kan däremot inte säga något om vem som ligger bakom sabotaget, så den frågan måste i dagsläget lämnas obesvarad.

DET HAR FRAMFÖRTS kritik mot att budskapen på valaffisch­erna inte säger så mycket. Utrymmet är ofta begränsat och det finns inte plats för mer än slagkrafti­ga formulerin­gar. Däremot fyller affischern­a en funktion i att uppmärksam­ma att det snart är val, ett budskap som är nog så viktigt att förmedla.

I en demokrati gäller att alla har rätt att uttrycka sig. Därför är de ständiga sabotagen mot valaffisch­erna inte bara en attack mot partierna utan även mot hela samhället och demokratin.

Budskapet till vandalerna är helt enkelt: Rör inte våra valaffisch­er!

I en valrörelse ska alla partier ha lika möjlighete­r att förmedla sitt budskap.

 ?? Bild: MATTIAS KARLSSON ?? BETONGFAST. SD:S tre ton tunga betongbloc­k är ett nytt inslag i valrörelse­n i Halmstad.
Bild: MATTIAS KARLSSON BETONGFAST. SD:S tre ton tunga betongbloc­k är ett nytt inslag i valrörelse­n i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden