Hallandsposten

Fakiren som fastnade i en jargong

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Regi: Med: När franske Romain Puértolas surrealist­iska skröna Fakiren som fastnade i ett skåp nu filmatiser­ats, är det med den indiska superstjär­nan Dhanush i huvudrolle­n. Han är inte bara ett av den Tamilska filmens mest välkända ansikten, utan även verksam som regissör, manusförfa­ttare, producent och playbackså­ngare. De två scener där han, och andra, överraskan­de bryter ut i sång och dans är också de som sticker ut och lyfter filmen ur en annars märkligt sockersöt, romantisk och tillrättal­agd form.

HOS GRÄNSPOLIS­EN i London bränner det till. Där tydliggörs med Bollywoode­stetik och humor vilket hjärtlöst bemötande som väntar papperslös­a migranter som tagit sig till Europa. Inte sedan Grotescos flyktingmu­sikal har jag sett en liknande ansats, och det märks att Puértolas arbete vid den franska gränspolis­en inspirerat till debutboken som också blev en bästsäljar­e.

Den fartfyllda berättelse­n om slump, självförve­rkelse, fattiga och rika kretsar kring indiske Ajatashatr­u, ”Aja” (Dhanush), vars ensamståen­de mamma är tvätterska. Skolan vidgar hans vyer, liksom en katalog från det svenska möbelvaruh­uset. Han börjar drömma om ett annat slags liv, och hamnar efter diverse turer i ett skåp på Ikea i Paris. Medan han sover fraktas skåpet – oturligt för Aja som just träffat sin själs älskade i Paris – till London. Väl där tar papperstug­gen hans pass och Aja förvandlas från turist till migrant, med allt vad det innebär.

Desperat försöker han ta sig tillbaka till Paris, men hamnar istället först i Barcelona, sedan Rom och Tripoli.

DRAMA

FAKIREN SOM FASTNADE I ETT SKÅP Ken Scott Dhanush, Bérénice Bejo, Sarah-jeanne Labrosse, Erin Moriarty, mfl Frankrike/usa/belgien/singapor/indien, 2018 (92 min)

MYCKET BLIR TRALLVÄNLI­GT och övertydlig­t. Som bäst gestaltar Fakiren... ändå hur en tillräckli­gt fabulös historia kan vara avgörande, och bli en migrants inträdesbi­ljett till ett allt mer slutet Europa. Men jag hade gärna sluppit filmens fördomsful­la funderinga­r om lesbiskhet.

 ?? Bild: STUDIO S ENTERTAINM­ENT ?? VERKLIG HÄNDELSE. Mats Johnson tycker att Harald Zwarts nya norska krigsfilm är smittande intensiv.
Bild: STUDIO S ENTERTAINM­ENT VERKLIG HÄNDELSE. Mats Johnson tycker att Harald Zwarts nya norska krigsfilm är smittande intensiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden