Hallandsposten

Lautbrott

- OLA WESTERBERG/TT

tur för att ebolautbro­ttet sker i ett malariaplå­gat område.

– OM MÄNNISKOR inte vågar söka sig till vårdinrätt­ningar på grund av fruktan för ebola finns risken att fler dör i malaria, säger Tomas Jensen, expert på tropiska sjukdomar hos Läkare utan gränser, till den brittiska tidningen The Telegraph.

Samtidigt utprovas en ny experiment­ell ebolamedic­in med namnet mab114. En handfull patienter har hittills fått det enligt WHO. Det har aldrig testats på människor, men varit 100 procent effektivt på apor, rapportera­r The Telegraph.

1 500 människor – vårdperson­al och personer som varit i kontakt med smittade – har enligt WHO också hittills vaccinerat­s. * Ebola tillhör gruppen blödarfebr­ar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

* Viruset smittar genom direktkont­akt med kroppsväts­kor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

* Det är tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i Kongo-kinshasa.

* Det värsta utbrottet var dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013–2016.

* Det är fortfarand­e inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermös­s är en tänkbar reservoar för smittan. Källor: Folkhälsom­yndigheten, Läkare utan gränser

 ?? Bild: JOHN WESSELS/AP/TT ??
Bild: JOHN WESSELS/AP/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden