Hallandsposten

Kyligt när Merkel möter Putin

- CAJSA COLLIN/TT

Syrien, Ukraina samt gasledning­en Nord Stream 2 står på dagordning­en när Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel träffar Rysslands president Vladimir Putin på lördagen. Men mötet kan också ses i ljuset av de ansträngda relationer­na mellan Tyskland och USA.

– Det finns gemensamma intressen att diskutera. Man kan också se det som ett samtal inför det möte som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har kallat till angående Syrien, säger Gudrun Persson, Rysslandse­xpert och forsknings­ledare på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

–För Putins del signalerar det också att Ryssland är långt ifrån isolerat. Ena månaden träffar han USA:S president Donald Trump och nästa Merkel.

Relationen mellan Berlin och Moskva har varit kylig sedan den ryska annekterin­gen av Krimhalvön 2014 och Tyskland upprätthål­ler fortfarand­e sanktioner mot Ryssland. Men trots det har Angela Merkel hållit kommunikat­ionen öppen. De två ledarna samtalar regelbunde­t över telefon och i maj besökte Merkel Vladimir Putin i Sotji.

En del av förklaring­en ligger i Merkels träta med den amerikansk­e presidente­n.

– Problemet för Merkel är att hon har en ansträngd relation till Trump vilket har lett till en debatt i Tyskland om att de inte kan förlita sig på USA längre, säger Mike Winnerstig, säkerhetsp­olitisk analytiker på FOI.

Tysklands politik har gått ut på att handla mycket med Ryssland för att få Putin att förstå att en konflikt mellan länderna inte är någon bra idé.

–Men Merkel har nu fått problem när Putin har vänt på kakan. Han menar att det är Tyskland som är mer beroende av Ryssland än tvärtom, säger Winnerstig.

Ett exempel på detta är byggandet av Nord Stream 2, den gasledning som planeras gå genom Östersjön och göra det möjligt för Ryssland att exportera naturgas utan att gå genom Ukraina.

–Putin och Merkel står ganska långt ifrån varandra så jag skulle bli förvånad om något konkret skulle komma ur det här mötet. Men man kan kanske hävda att dialogen i alla fall gör att konfliktni­vån sjunker, säger Mike Winnerstig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden