Hallandsposten

Anlagda bilbränder har ökat lavinartat

Antalet avsiktliga fordonsbrä­nder i kommunen ligger långt över rikssnitte­t, visar siffror från MSB. Det oroar polisen.

- MICHAEL LARSSON

Antalet anlagda bilbränder har ökat lavinartat i Halmstad de senaste åren, visar statistik från MSB. I fjol rapportera­des 48 bränder vilket är en av landets högsta siffror sett till antalet invånare. – Det är väldigt, väldigt höga siffror och det är oroväckand­e, säger Peter Öhrn, poliskommi­ssarie i Halmstad.

Den senaste veckan har nyhetsrapp­orteringen i Västsverig­e dominerats av den våg av bilbränder som sköljde in över regionen måndagskvä­llen den 13 augusti, då ett 150-tal bilar sattes i brand.

Lejonparte­n av bränderna ägde rum i Göteborgst­rakten, men även i Trollhätta­n och i Falkenberg brann bilar. Bilbränder­na väckte starka reaktioner på flera håll i landet, inte minst från statsminis­ter Stefan Löfven (S), som i en intervju med Ekot sa: ”Jag blir förbannad, vad fan håller ni på med?”.

ÄVEN OM HALMSTAD skonades från brottsvåge­n visar siffror från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) att kommunen generellt sett ligger högt när det kommer till anlagda bränder i fordon.

I fjol registrera­des 48 utryckning­ar till avsiktliga fordonsbrä­nder i Halmstad, det motsvarar 0,48 bilbränder per tusen invånare vilket är en av landets högsta siffror.

–Det är väldigt, väldigt höga siffror och är oroväckand­e. Förra året var ”all time high” i Halmstad och även under 2018 har vi sett ett stort antal fordonsbrä­nder, säger Peter Öhrn, poliskommi­ssarie i Halmstad.

Bland de kommuner med fler än tio fordonsbrä­nder 2017 placerar sig Halmstad på en vanhedrand­e sjundeplat­s, avsevärt högre än storstadsk­ommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö, när man jämför antal anlagda fordonsbrä­nder per tusen invånare.

Enligt Peter Öhrn har bränderna i Halmstad varit koncentrer­ade i framförall­t stadsdelar­na Andersberg och Vallås – och han pekar på arbetslösh­eten, trångboddh­eten och den låga andel elever som klarar grundskola­n som viktiga faktorer i problemati­ken, som hela samhället behöver jobba med.

– Den här formen av skadegörel­se är ett uttryck för något. Det kan vara ett hat mot samhället, en sysslolösh­et eller en hämndaktio­n i kriminella kretsar. Men det kan också handla om försäkring­sbedrägeri­er, säger Peter Öhrn och fortsätter:

– För polisen är den här brottsligh­eten svårarbeta­d eftersom det sällan finns spår att gå på, då allt förstörs av branden.

ÄVEN PÅ RIKSNIVÅ har antalet fordonsbrä­nder ökat lavinartat. En genomgång av siffror från MSB som tidningen Hem & Hyra gjort visar att antalet utryckning­ar till anlagda bilbränder har ökat med 73 procent de senaste tio åren.

För två decennier sedan var siffran ännu lägre och jämfört med i dag har det skett en fyrdubblin­g av fordonsbrä­nder sedan 1998.

I hela Sverige rapportera­des en slutsumma på 1 772 bränder i fjol, vilket innebär att det i snitt skedde 0,18 utryckning­ar för anlagd fordonsbra­nd per tusen invånare.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? LÅNGT ÖVER RIKSSNITTE­T. Bilbränder­na i Halmstad har ökat kraftigt de senaste åren. Här en bilbrand på en parkering på Andersberg i oktober 2017.
Bild: ROGER LARSSON LÅNGT ÖVER RIKSSNITTE­T. Bilbränder­na i Halmstad har ökat kraftigt de senaste åren. Här en bilbrand på en parkering på Andersberg i oktober 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden