Hallandsposten

Konstnären Robert Hais från Halmstad skapar konst vid en biennal i Japan.

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

På måndag åker Robert Hais till Japan. Halmstadko­nstnären ska skapa ett verk på toppen av ett berg. – Det ska bli lika roligt som spännande.

Det säger Robert när vi besöker hans ateljé i Kulturhuse­t. Det är trivsamt stökigt i rummet – som sig bör i en ateljé – men det ska det inte vara länge till.

– Jag, andra konstnärer och kulturutövare måste flytta, och jag ska vara ute ur huset i slutet av september. Turligt nog har jag fått en ny lokal i Kronobränneriet.

Innan flyttlasse­t går ska Robert tillbringa en månad i Japan – bland annat i staden Omihachima­n mellan Tokyo och Osaka.

HAN TILLDELADE­S I VÅRAS Konst i Hallands vistelsest­ipendium 2018 och ska medverka i Biwako Biennalen, tillsamman­s med ett 70-tal konstnärer, främst japanska men även internatio­nella.

– Tanken är att vi ska synliggöra gamla kulturbygg­nader och att våra verk samtidigt pekar mot framtiden, säger Robert som ska skapa platsspeci­fik konst, högst upp på berget Mount Hachiman. Det låter dramatiskt. Ska du klättra flera tusen meter upp på en vindpinad bergstopp med en syrgastub, vägledd av en sherpa?

– Nej, det är inget högt berg. Det går upp en linbana med vagnar, säger Robert med ett skratt och tillägger:

– Jag har hört att mannen som grundade Omihachima­n bodde där, och att delar av byggnaden finns kvar. Men det får visa sig när jag kommer dit.

Robert har i flera år jobbat med så kallade platsspeci­fika verk: konst som inte går att flytta utan står på en plats, där även miljön blir en del av verket.

”är jag gör platsspeci­fik konst, så väl i Halmstad som i Japan, får jag först ta några dagar för att känna in platsen.”

ROBRT HAIS

I HALMSTAD HAR vi bland annat kunnat se Zipper park, hans gräsplättar med ”blixtlås” runt om i stan.

– När jag gör platsspeci­fik konst, så väl i Halmstad som i Japan, får jag först ta några dagar för att känna in platsen. Vet du vilket materiel du ska använda?

– Nej, det får jag också avgöra i Japan.

Det är första gången Robert besöker Solens rike och han tänker åka runt med höghastighet­ståg, för att titta på landet.

– Jag ska förstås till Tokyo men även försöka hitta mera undanskymd­a och avlägsna orter. Jag kanske får syn på någon av Japans baksidor.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TITTUT JAPAN. Robert Hais reser på måndag österut för att vara med på en biennal i staden Omihachima­n mellan Tokyo och Osaka. Han ska skapa ett verk på toppen av ett berg.
Bild: JARI VÄLITALO TITTUT JAPAN. Robert Hais reser på måndag österut för att vara med på en biennal i staden Omihachima­n mellan Tokyo och Osaka. Han ska skapa ett verk på toppen av ett berg.
 ??  ?? SÖKER PLATSER. Robert Hais har jobbat mycket med platsspeci­fik konst genom åren, och är projektled­are för (X)sites där konstnärer utsmyckar olika platser, bland annat i Halland.
SÖKER PLATSER. Robert Hais har jobbat mycket med platsspeci­fik konst genom åren, och är projektled­are för (X)sites där konstnärer utsmyckar olika platser, bland annat i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden