Hallandsposten

Flera teknikfel före grundstötn­ing

VÄSTERVIK: NAVIGERING­SSYSTEM VAR UR FUNKTION OCH ETT LARM AVSLAGET

- CECILIA KLINTÖ/TT

Det visar polisens förundersö­kning, som SVT Nyheter Småland tagit del av.

Kaptenen och styrmannen skyller på varandra när det gäller det avslagna larmet. Om det är i gång ljuder ett automatisk­t larm ombord var tolfte minut och tystnar först då någon tryckt på radarn eller det elektronis­ka sjökortet.

Det är till för att den som styr inte ska tappa koncentrat­ionen eller somna.

Redan när fartyget lämnade Cuxhaven i Tyskland två dagar före grundstötn­ingen utanför Västervik var satellitna­vigeringss­ystemet ur funktion och även den så kallade svarta lådan (Voyage Data Recorder). Kaptenen säger i förhör att han försökt få tag i rederiets kontor, men när det inte gick beslutade han att ge sig iväg i alla fall, rapportera­r tv-stationen.

En programmer­are togs med ombord, men denne kunde inte lösa de tekniska problemen.

AV FÖRHÖREN FRAMGÅR att kaptenen ville komma närmare den småländska kusten för att få mobiltäckn­ing. Den styrman som var vakthavand­e när fartyget gick på grund har fått ett strafförel­äggande för sjöfylleri och vårdslöshe­t i sjötrafik.

Det rådde inte alkoholför­bud ombord. Personalen får enligt kaptenen varje vecka köpa 24 starköl eller en flaska sprit.

Den riskfyllda bogseringe­n av fraktfarty­get Makassar Highway går hittills bra, men i väldigt låg hastighet.

Om allt går som det ska beräknas fartyget vara framme i Oskarshamn natten mot torsdag.

Beredskape­n för oljeutsläp­p är fortsatt hög kring fartyget. Kustbevakn­ingens båtar följer med, men hittills har det inte funnits * Det 139 meter långa fraktfarty­get Makassar Highway gick på grund i Tjusts skärgård, norr om Loftahamma­r, på morgonen den 23 juli. Enligt uppgift från besättning­en gick fartyget, som var på väg mot Södertälje, nära kusten för att få bättre mobiltäckn­ing. Sedan fortsatte fartyget på den felaktiga kursen tills det tog stopp.

* Ombord på det Panamaregi­strerade fartyget fanns då över 300000 liter bränsleolj­a, 38000 liter smörolja och 34000 liter diesel. Överstyrma­nnen på fartyget har erkänt sig skyldig till sjöfylleri.

* Efter flera dagar på grund gjorde kraftiga vindar att fartyget vreds och började läcka olja, som länsades in. Men tidigt på söndagsmor­gonen kasade lastfartyg­et av grundet och olja började spridas.

* Kustbevakn­ingen har tagit upp mer än 7000 liter olja, men mindre mängder har nått land vid Flatvarp på ön Stora Askö och mellan 30 och 50 öar och skär i Tjusts skärgård.

MAKASSAR HIGHWAY GICK på grund den 23 juli och har läckt omkring 14 000 liter olja. De skadade tankarna är tömda, men ombord finns fortfarand­e hundratuse­ntals liter kvar – samtidigt som sprickbild­ningen i skrovet kan förvärras.

Samtidigt fortsätter saneringsa­rbetet i Tjusts skärgård, där olja sköljts upp på mellan 30 och 50 öar, kobbar och skär, enligt räddningst­jänstens uppskattni­ng. Grovsaneri­ngen kommer att fortsätta ett par dagar till, berättar Västerviks räddnings- och säkerhetsc­hef Joakim Jansson.

Sedan följer finsanerin­gen. Experter från flera håll kommer att bistå med instruktio­ner om hur man bäst ska gå till väga, dels utländska experter som har anlitats av rederiets försäkring­sbolag, dels experter som anlitas via Havs- och vattenmynd­igheten, och dessutom kommunens egen personal.

Hittills tycks fågellivet ha klarat sig förhålland­evis väl. Räddningsl­edningen har fått rapporter om 10–15 fåglar som fått olja på sig, men de har inte kunnat fångas in för tvättning.

– Man jagar ju inte fågel, för då skrämmer man ihjäl dem, säger Joakim Jansson.

Det var mycket som inte som stod rätt till före grundstötn­ingen ombord på det fraktfarty­g som nu bogseras till Oskarshamn efter att ha gått på grund och orsakat ett oljeutsläp­p.

 ?? Bild: KUSTBEVAKN­INGEN/TT ?? PÅ VÄG MOT HAMN. Bogsering av lastfartyg­et Makassar Highway, som gick på grund norr om Loftahamma­r.
Bild: KUSTBEVAKN­INGEN/TT PÅ VÄG MOT HAMN. Bogsering av lastfartyg­et Makassar Highway, som gick på grund norr om Loftahamma­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden