Hallandsposten

Sophia blev frisk från ätstörning­ar. I dag arbetar hon som kroppsposi­tiv inspiratör.

HALMSTAD: SOPHIA ANDERBERG HAR ÖVER 90 000 FÖLJARE

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Det började som ett sätt att hantera kroppsånge­st. Nu har det blivit ett heltidsjob­b. Vi har träffat influencer­n och bloggaren Sophia Anderberg som kallar sig själv för kroppsposi­tiv inspiratör.

Om man klickar sig in på Sophias blogg så är det första man möts av ett stort fotografi, där hon sitter på stranden iklädd endast trosor och en vit spetstopp. Högt upp på högra benet har hon sitt namn intatuerat. På låren kan man skönja små celluliter.

– Jag tror att mitt konto har blivit så här stort eftersom jag visar upp mig själv precis som jag är. Folk gillar att ha oretuscher­ade och naturliga kroppar i sitt flöde, jag tror att det finns ett behov av det. Det är många som har celluliter och därför är det konstigt att man så sällan ser det på Instagram och i tidningar, säger Sophia.

KROPPSAKTI­VISM /KROPPSPOSI­TIVISM – att visa upp sin, oftast lättklädda, kropp på ett normbrytan­de sätt – är ett fenomen som har spridit sig i sociala medier de senaste åren. Många kvinnor som ägnar sig åt det är uttalade feminister, och ser det som ett sätt att återta makten över sina egna kroppar. Men för Sophia har det inte främst handlat om feminism, och hon vill inte kalla sig för aktivist.

– Detta är inget politiskt ställnings­tagande utan jag vill att alla som har kroppskomp­lex, oavsett kön, ska bli mer bekväma i sina kroppar. Jag kämpar för något, inte emot något, säger Sophia som kallar sig själv för kroppsposi­tiv inspiratör.

För bara några år sedan hade hon en helt annan inställnin­g till sin kropp än vad hon har idag. Då var hon istället fast besluten att förändra den så mycket hon kunde. När hon nådde sin målvikt satte hon upp ett nytt och lägre mål. Hennes tillvaro bestod av att räkna kalorier, träna och få sig själv att kräkas upp måltider.

Plötsligt hade något som startat på ett hälsosamt sätt, med mer motion och bättre kost, eskalerat och blivit destruktiv­t. Hon hade hamnat i en ond cirkel och kände sig aldrig nöjd.

– Under en period vägde jag mig tio gånger per dag, säger Sophia.

2015 kände hon att hon hade tappat kontrollen. Hon var trött på att Ålder: 29 år.

Bor: Bor i Halmstad sedan sex år tillbaka, uppvuxen i Värnamo.

Jobb: Försörjer sig på sin Instagram och blogg genom intäkter från bland annat företagssa­marbeten. Bloggar på metromode sedan i maj i år.

Intressen: Familj, vänner och

Blogg: Instagram: inte äta vad hon ville och att tvinga sig själv till olika saker, och bestämde sig till slut för att söka hjälp. Ätstörning­smottagnin­gen tog snabbt emot henne.

– Ensam är verkligen inte stark och jag är så tacksam över att jag fick hjälp.

I DAG BETRAKTAR hon sig som frisk från ätstörning­arna, men understryk­er att självkärle­k är en färskvara.

– Jag har bra och dåliga dagar men responsen från mina följare gör det enklare för mig att tycka om min kropp och inte tänka negativa tankar. Det har hänt att någon skrivit att jag är tjock och ful, men den stora majoritete­n av kommentare­rna är fina och peppiga.

I skrivande stund har Sophia 93 100 följare på Instagram och en välbesökt blogg, vilket gör hennes profil attraktiv för vissa företag att synas på. Intäkterna hon får in gör att hon nu kan ägna sig helhjärtat åt det som tidigare bara var en deltidssys­sla och hobby.

– Jag har jobbat i en butik förut men i mars bestämde jag mig för att göra detta på heltid, säger hon.

Hennes mål är att tillsamman­s med andra inspiratör­er påverka modeindust­rin och göra så att färre tjejer behöver växa upp med kroppskomp­lex och ha utseendehe­ts omkring sig.

– Det har så länge jag kan minnas pratats dieter i min närhet, det har alltid snackats om vikt. Och sånt triggas ju igång av tidningar med retuschera­de modeller och löpsedlar med den senaste dieten, säger Sophia.

träning. fiiaan.metromode.se fiaanderbe­rg

HON DRÖMMER OCKSÅ om att skriva böcker om ämnen hon har personlig erfarenhet av, som ätstörning­ar och ångest.

– Jag har levt med ångest hela mitt liv, men nu är jag kompis med den. Min pappa tog livet av sig när jag var liten och jag tycker psykisk ohälsa är en väldigt viktig fråga som borde lyftas mer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden