Hallandsposten

Häftig brand slog ut tågtrafike­n

- MARIE HEBELIUS SVAHN ELSA HENRIKSDOT­TER

Godståget var på väg söderut när ett av tågsättet plötsligt fattade eld. En vagn lastad med pappersbal­ar brann och vagnen totalförst­ördes.

Larmet kom strax före klockan tolv på fredagen. Tåget passerade Åsatunneln när lokföraren upptäckte branden ombord. Föraren fick stopp på tåget strax söder om tunneln i höjd med Landavägen.

En granne hörde en ljudlig smäll och hoppade högt av förskräcke­lse. Smällen kan, enligt räddningsl­edare Stefan Karlsson, ha uppstått när föraren kopplade bort strömmen från vagnarna.

Den brinnande vagnen var lastad med hoppressad­e pappersbal­ar, troligen returpappe­r på väg till återvinnin­g. Hela vagnen blev övertänd och vagnen förstördes.

ETT MASSIVT räddningsp­ådrag sattes in i släckninge­n. 40 brandmän från fem–sex enheter från Räddningst­jänsten Storgötebo­rg ryckte ut. Även Räddningst­jänsten Väst i Varberg involverad­es och skickade en släcknings­bil.

All tågtrafik stoppades i båda riktningar­na och sträckan gjordes strömlös. Ett tag var man orolig för spridning eftersom flera av vagnarna var lastade med farligt gods.

Vid klockan 13.30 var branden under kontroll och det fanns inte längre någon spridnings­risk i det torra ängsgräset. Styrkan drogs ner från 40 brandman till 25–30 personer.

Med hjälp av skärsläcka­re, då man under hårt tryck skär sig in med hjälp av vatten, arbetade sig brandmänne­n in i pappersbal­arna. Allt för att komma åt glödhärdar i de hårt pressade balarna.

BUSSAR SATTES IN för att hjälpa alla de resenärer som skulle norr- och söderut och först vid 19.40 tiden på fredagskvä­llen kunde de första tågvagnarn­a börja rulla igen. Från räddningst­jänstens håll fick man kalla in en grävmaskin som kunde lyfta av vagnen från spåret och sedan arbeta med att transporte­ra bort den glödande pappen från vagnen.

– Vi har fortfarand­e folk kvar på platsen som arbetar med eftersläck­ningsarbet­e, meddelande Pär Gustafsson, presschef på trafikverk­et vid 22-tiden.

Enligt polisen finns ingen misstanke om brott och sent på fredagskvä­llen hade man heller inte fastställt brandorsak­en.

– Det enda vi vet är att det är någon form av pappabalar som ska ha antänts, säger Tomas Fuxborg, presstales­man vid polisen, region väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden