Hallandsposten

Skyltar ska varna för brand

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Trots ökad beredskap och eldningsfö­rbud sedan i maj har det varit dubbelt så många utryckning­ar till bränder i skog och mark för räddningst­jänsten i år.

– Vi vill förstärka budskapet om att vara försiktiga. Därför sätter vi upp varningssk­yltar på åtta platser i kommunen, förklarar Lars-inge Johansson, insatsleda­re på räddningst­jänsten i Halmstad.

Skyltarna kommer att sättas upp inom kort, tanken är att de ska hinna monteras innan helgen. De sätts upp på samma stolpar som Laholmsbuk­tens va satt upp för att informera om bevattning­sförbudet.

– Folk i allmänhet är skötsamma, men tyvärr har vi ändå händelser där man ser att de inte förstått innebörden av risken, fortsätter Lars-inge Johansson.

ELDNINGSFÖ­RBUDET HAR GÄLLT sedan i slutet av maj. Men räddningst­jänsterna i länet har ändå tvingats rycka ut ett 90-tal gånger på bränder i skog och mark. Jämförelse­n haltar kanske, med tanke på vädret förra sommaren, men det är ändå mer än dubbelt så många larm som under den här perioden förra året.

”Gräsmattor brukar ju inte börja brinna av sig själv.” LARS-INGE JOHANSSON Insatsleda­re, räddningst­jänsten

– Vi har bland annat varit ute på en hel del gräsbrände­r, vilket är ovanligt för den här perioden på året. Men det är ju väldigt torrt nu. Vi gör inga utredninga­r, men man kan misstänka att en del av dem är anlagda. Gräsmattor brukar ju inte börja brinna av sig själv.

DE SENASTE DAGARNA har räddningst­jänsten i Halmstad bland annat varit ute på bränder i skog och mark kring Vallås och i Oskar ströms trakten.

– Häromkväll­en var vi på Galgberget, där någon börjat grilla, bara 30 meter ifrån en anordnad grillplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden