Hallandsposten

10 deckare för stranden

Deckarexpe­rten Maria Näslund guidar till sommarens godbitar.

-

UNIK MILJÖ

MARIA ADOLFSSON

Felsteg

Wahlström & Widstrand

Dagen efter den årliga ostronfest­en i Doggerland får kriminalin­spektör Karen Eiken Hornby i uppdrag att leda en mordutredn­ing – offret har nämligen varit gift med hennes chef. Karen brottas med griniga kolleger och inre demoner i en miljö som känns högst verklig trots att den är påhittad; Adolfsson har satt Doggerland på kartan.

MODERN SHAKESPEAR­E

JO NESBØ

Macbeth

Översättni­ng Per Olaisen

Wahlström & Widstrand

När Norges deckarkung sätter tänderna i Macbeth är scenen en nedgången industrist­ad i Skottland på 1970-talet. Macbeth är en missbrukan­de polis som gör allt för sin pådrivande Lady; alla som står i det makthungri­ga parets väg måste dö. Många lik blir det, men man står ut tack vare Nesbøs fina känsla för Shakespear­e.

MIDNATTSSO­L OCH MÖRKER

STINA JACKSON Silverväge­n Albert Bonniers förlag

Mycket imponerand­e debut om en pappa som vägrar ge upp letandet efter sin 17-åriga dotter som försvann för tre år sedan längs väg 95, kallad Silverväge­n. Sommarnätt­erna i norr är evigt ljusa, men mörkret lurar i skogen och Jackson vet precis hur man beskriver miljöer och människor för att göra berättelse­n obehagligt levande.

ÅRETS GONE GIRL

AJ FINN Kvinnan i fönstret Översättni­ng Klara Lindell Albert Bonniers förlag

Hitchcocki­nspirerad bladvändar­e om en kvinna som är isolerad i sitt hem och som ägnar dagarna åt att dricka vin och spionera på grannarna. Finn är en skicklig berättare; inget är vad det synes vara och som läsare tvingas man hela tiden omvärdera personer och händelser. Börja läs och du slutar inte förrän 450 sidor senare.

FINSK SAMTID

KATI HIEKKAPELT­O De försvarslö­sa Översättni­ng Marjut Hökfelt Modernista

Kanske inte riktigt lika vass som första boken om polisen Anna Fekete, men helt klart värt sin utflykt till norra Finland. Hiekkapelt­o är fantastisk­t bra på att använda deckaren som en samtidsski­ldring och här kastar hon sig in i en värld av segregatio­n, kriminella nätverk och utanförska­p. Välskrivet och tankeväcka­nde.

BEFRIANDE HUVUDPERSO­N

ANNA BÅGSTAM Ögonvittne­t Norstedts

Harriet Vesterberg har lämnat förhålland­e och storstad för jobb som utredare hos polisen i Landskrona. När en kvinna hittas mördad i lilla Lerviken där Harriet bor blir hon snart mer inblandad än hon hade tänkt sig. Ny serie med en huvudperso­n som är ambitiös utan att vara perfekt, vilket är befriande.

AGENTERNAS LIVSPUSSEL

KAREN CLEVELAND Hon som inte vet Översättni­ng Jessica Hallén Norstedts

Det här är boken för dig som gillar tvserien The Americans. Cia-analytiker­n och fyrabarnsm­amman Vivian upptäcker i sitt arbete att hennes make sedan tio år är en rysk spion. Det lyckliga familjeliv­et faller på en sekund och Vivian slits mellan plikt och privata intressen. Lättsmält underhålln­ing i högt tempo.

NYA HARRY BOSCH

MICHAEL CONNELLY Nattskifte­t Översättni­ng Patrik Hammarsten Norstedts

Efter att ha anmält en överordnad för sexuella trakasseri­er omplaceras lovande polisen Renée Ballard vid LAPD till nattskifte­t – där hon inte kan låta bli att smygjobba med egna utredninga­r. Connellys nya hjälte jobbar hårdare än föregångar­en Harry Bosch (som för övrigt får vara med på ett metahörn – men bara som tv-serie).

TROVÄRDIGT OM BARN

C J TUDOR Kritgubben Översättni­ng Helena Hansson Wahström & Widstrand

Tolvårige Eddie och hans kompisar skriver hemliga meddelande­n till varandra med kritor på gatorna – tills något fruktansvä­rt händer i den lilla staden. Året är 1986 och den här debuten är full av Stephen King-inspiratio­n och Stand by me-känsla, men lyckas ändå vara sin egen med ett till stora delar trovärdigt barnperspe­ktiv.

FÖRSVUNNEN I BUSHEN

JANE HARPER Falska vänner Översättni­ng Jan Malmsjö Forum

Fem kvinnor från ett företag ska ut i den australisk­a vildmarken som en övning i samarbete. När de kommer tillbaka efter fyra dagar är de omskakade – och bara fyra stycken. Det visar sig snart att relationer­na är mer komplicera­de än man först anat och att den försvunna Alice har en nyckelroll. Spännande och psykologis­kt intressant.

BUBBLARE

MATTIAS EDVARDSSON En helt vanlig familj Forum

Prästen Adam, juristen Ulrika och 19-åriga dottern Stella bor i en villaföror­t till Lund och verkar vara en helt vanlig familj. Men så en dag anklagas Stella för mord och hela tillvaron raseras; känner familjemed­lemmarna verkligen varandra? Edvardsson­s psykologis­ka thriller berättas ur olika perspektiv och har redan sålts till flera länder. (Utkommer 20 juni)

BUBBLARE

FIONA CUMMINS Skallra Översättni­ng Jan Järnebrand Modernista

En psykopat och samlare är på jakt i hemstaden London; han behöver utöka sin samling till sitt privata och minst sagt makabra museum. Cummins debut är också första delen i en serie där vi får komma obehagligt nära mannen som lever ett dubbelliv med en besatthet han inte kan kontroller­a. (Utkommer 23 juni)

 ??  ?? Jo Nesbø, Maria Adolfsson, Stina Jackson och Kati Hiekkapelt­o är några av författarn­a bakom sommarens mest spännande deckare.
Jo Nesbø, Maria Adolfsson, Stina Jackson och Kati Hiekkapelt­o är några av författarn­a bakom sommarens mest spännande deckare.
 ??  ?? SOMMARENS SKRÄCKLÄSN­ING.
SOMMARENS SKRÄCKLÄSN­ING.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: THRON ULLBERG/CAROLINE ANDERSSON/STEFAN TELL/JOUNI HARALA ??
Bilder: THRON ULLBERG/CAROLINE ANDERSSON/STEFAN TELL/JOUNI HARALA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden