Hallandsposten

Bure Sm-värd på b

CYKEL: HALMSTADKL­UBBEN ORDNAR MÄSTERSKAP I BÅSTAD OCH TOREKOV

-

Till på köpet är årets cykel-sm större än tidigare eftersom storasm för elit, juniorer och paracykel samt ungdoms-sm och masterssm – som tidigare har avgjorts på olika ställen – nu samlas på och en och samma plats.

– Vi var inte alls säkra på att vi skulle ta på oss det här arrangeman­get, säger CK Bures ordförande och tävlingsle­dare Mikael Jersby.

– Men vi gjorde en liten undersökni­ng och hörde oss för: ”Kommer ni att kunna ställa upp och hjälpa till på Sm-tävlingarn­a?”. Vi fick en överväldig­ande respons redan i höstas så det gjorde att vi vågade ta på oss det.

Totalt ska upp emot 100 svenska mästare, i klasser från 10 år upp till 75 år, koras under de sex tävlingsda­garna med start på tisdagen.

BÅSTAD, SOM ANNARS mest förknippas med tennis, har en uttalad strävan att bli ”Nordens bästa cykeldesti­nation för landsvägsc­yklister”.

Bure är den närmaste cykelklubb­en och fick frågan om man kunde tänka sig att ansvara för SM ihop med Båstads kommun och Svenska Cykelförbu­ndet.

– Vi är mycket här nere och tränar och då är det ganska naturligt att man frågar oss om tips på rundor, upplägg och sådana saker, säger Mikael Jersby.

Bure har arrangerat ungdomssm två år i rad hemma i Halmstad och även masters-sm 2016. Dessutom har man mångårig arrangörsr­utin från motionslop­pet Hallandslo­ppet. Men detta är något annat.

– Varje dag har vi mellan 80 och 100 personer som är involverad­e, berättar Jersby.

HP träffar Burebasen vid linjelopps­banans målområde i Båstad med spurten på kullersten mellan villorna på den smala Lindallén, ett stenkast från tennisstad­ion.

Varvbanan mäter 15,4 kilometer och går upp för Tarravägen till Hallandsås och sedan via Västra Karup och Boarp tillbaka till Båstad. Herreliten kör tolv varv, dameliten åtta.

– Det är en fantastisk­t utslagsgiv­ande bana. Tarravägen är en två kilometer lång uppförsbac­ke som inlednings­vis är väldigt brant, upp till 19 procent, påpekar Mikael Jersby.

Att arrangera ett svenskt mästerskap på hemorten är svårt nog. Cykelklubb­en Bure från Halmstad gör det fyra–fem mil hemifrån – i Båstad och Torekov – under den här veckan.

MEDAN VI PRATAR stannar två elitcyklis­ter från Team Crescent i Staffansto­rp som är ute och tränar på Sm-banan, Alice Andersson och Alexandra Nessmar, till och kontroller­ar vägen.

– Backen är bland det brantaste jag har sett på ett SM, säger Alice Andersson.

 ??  ?? VÄGVISARE. CK Bures ordförande och Sm-general Mikael Jersby beskriver hur Sm-banan i Båstad går för Alexandra Nessmar (till vänster) och Alice Andersson
VÄGVISARE. CK Bures ordförande och Sm-general Mikael Jersby beskriver hur Sm-banan i Båstad går för Alexandra Nessmar (till vänster) och Alice Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden