Hallandsposten

Jenny Axelsson (C) vill nå nya höjder

HALMSTAD: I dag inleder HP en serie om partiernas lokala toppnamn. Först ut är Jenny Axelsson (C) som vill att hela kommunen växer åt alla håll. Hon avslöjar också en svaghet som inte alla känner till – ännu.

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Det finns fortfarand­e en bild av att om man är centerpart­ist ska man bo på landet, helst på en gård. Så har det inte varit på många år, säger Jenny Axelsson som själv är uppvuxen i Filipstad i östra Värmland, dotter till en tandhygien­ist och en ingenjör. Hon valde att bli aktiv i Centern för partiets syn på sina förtroende­valda och medlemmar.

– Den som kliver fram och visar intresse, vilket jag gjorde, tas tillvara och släpps fram. Sedan är det också så att Centerns politik stämmer överens med min inre kompass. Valfrihet är ett nyckelord för Jenny Axelsson. – Var och en ska få vara med och påverka sin tillvaro. Föräldrar ser bäst vad deras barn behöver.

Att göra ett väl avvägt val kräver en hel del kunskap och insikt om vilka olika alternativ som finns och hur dessa ser ut. Alla har kanske inte den bakgrunden och förmågan.

– Jag tycker inte att bara för att vissa inte har den förmågan så ska ingen få lov att välja. Valfrihete­n är en möjlighet inte ett måste, kommentera­r Jenny Axelsson.

NÄR DET GÄLLER vinstintre­ssena i skola och äldreomsor­g jämför hon de privata intressena med vilka andra företag som helst.

– Likväl som ett företag som säljer takpannor ska få gå på plus ska den som bedriver undervisni­ng få göra det.

Jenny Axelsson tror att marknaden själv reglerar att de sämre alternativ­en sorteras bort.

– Det kommer att falla på eget grepp om till exempel pengarna går till någon privat ägare som sippar drinkar på någon varm ö eller om de går in i verksamhet­en igen. Om affärsidén är sund märks det redan i hur affärsidén presentera­s, menar hon. Men ingen hann reagera innan skolkoncer­nen John Bauer gick i konkurs. Skulle föräldrarn­a ha suttit och följt aktiekurse­r för att förutse detta?

– Nej, det kan de ju inte, medger Jenny Axelsson.

– Ibland missar man att tala om arbetsmark­nadsaspekt­en när det gäller valfrihete­n. Jag tycker det är bra att anställda kan välja mellan olika arbetsgiva­re, och inte bara är hänvisade till kommunen, säger Jenny Axelsson.

Som centerpart­ist vill Jenny Axelsson att hela kommunen ska leva. Men under mandatperi­oden har den allians partiet är en del av lagt ner flera småskolor.

– Vi i Centern hade gärna sett att Holm och Slättåkra hade fått vara kvar. Däremot var Skavböke en alltför liten enhet.

En fråga som uppfyller Jenny Axelsson är hur kommunen ska klara samhällsse­rvicen när invånarant­alet ökar.

– Centralort­en håller på att spränga sina gränser. City måste växa på höjden och de mindre orterna på bredden. Jag tror stenhårt på stråktänka­ndet och serviceort­erna.

JENNY AXELSSON NÄMNER Kvibille och Simlångsda­len och Haverdal.

–De är guldkorn. Där finns grundförut­sättningar­na och de måste fortsätta att utvecklas. Det måste byggas flerfamilj­shus så att de äldre som säljer villan kan bo kvar. Det behövs ny företagsma­rk. Vi får inte låta bli att göra saker i de här orterna för då blir det en långsam kvävning.

En kraftig utbyggnad av bostäder och företag innebär en påfrestnin­g på miljön.

– Man kan inte bygga höghus mitt i en omtyckt park. Men vi kan bygga på mark som ingen använder.

Jenny Axelsson vill också underlätta för företagare att få snabba besked från kommunen i olika frågor.

– Om vägen till kontakt med kommunen är kort kan det uppväga eventuell frustratio­n över att saker och ting tar tid.

Jenny Axelsson har ett särskilt knep när exploatöre­r blir otåliga och tycker att deras projekt hamnat för långt bak i exempelvis kommunens bostadsför­sörjningsp­lan.

– Då kan jag fråga dem vilket annat projekt de vill flytta ner i planen. De flesta tycker att det är bättre att få ett klart besked än att bli hållna på sträckbänk­en, menar hon.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BYGGARE. Jenny Axelsson vill underlätta Halmstads tillväxt både i centrum och på småorterna. Då måste det byggas både på höjden och på bredden.
Bild: ROGER LARSSON BYGGARE. Jenny Axelsson vill underlätta Halmstads tillväxt både i centrum och på småorterna. Då måste det byggas både på höjden och på bredden.
 ??  ??
 ??  ?? PÅ VÄG UPPÅT, ELLER NEDÅT. Jenny
PÅ VÄG UPPÅT, ELLER NEDÅT. Jenny

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden