Hallandsposten

Sverige öppnade VM med en nödvändig seger mot Sydkorea. Men det krävdes en straff för Janne Anderssons lag.

-

”Janne satt där som en segrare i sin första Vmslutspel­smatch. Men frågan är om han hade gjort det utan VAR.”

1

958. Mot Mexiko, 3–0. Det var senast som Sverige hade vunnit en premiär i fotbolls-vm. Sju Vm-slutspel hann sedan passera och inte ens när det grävdes brons i USA 1994 öppnade blågult med en seger, ”bara” 2–2 mot Kamerun. Det gjorde i stället Janne Andersson när hans blågula landslag skrev ett nytt kapitel i den svenska fotbollshi­storien med 1–0 mot Sydkorea och den första segern på 60 år.

Drygt 7 000 supportrar skrek ut sin lycka och visst gnistrade den vackra Alexander Nevskykate­dralen, inklämd mellan arenan och flodjättar­na Oka och Volga, extra mycket i solskenet denna måndagseft­ermiddag. Gyllene Tiders och Linnea Henriksson­s Vm-låt ”Bäst när det gäller” studsade samtidigt inne på arenan när gula havet skanderade refrängen efter slutsignal­en.

Vm-drömmen och hoppet om ett liv efter gruppspele­t lever för Sverige. För efter Mexikos skrällsege­r mot Tyskland dagen innan var seger mer eller mindre ett måste för Sverige.

– Ja, det kanske blev ännu viktigare att vinna matchen efter Mexikos seger mot Tyskland, medgav Janne efteråt på den välbesökta presskonfe­rensen, där man i lurar serverades Anderssons­ka visdomsord både på svenska, engelska, ryska och koreanska.

JANNE SATT DÄR som en segrare i sin första Vmslutspel­smatch. Men frågan är om han hade gjort det utan VAR (video assistant referee), det kontrovers­iella systemet som ger möjlighet att ändra domslut efter videograns­kning där belackarna anser att misstag tillhör spelet och förespråka­rna att misstag, om möjligt, ska rättas till.

– Jag kan ju tycka att man inte ska invänta VAR när det är självklara saker. Och för mig var straffen solklar från början, påpekade Janne sedan domaren Joel Aguilar från El Salvador först hade vinkat avvärjande.

Nu var det ju heller inte VAR utan lagkaptene­n Andreas Granqvist som iskallt placerade in den straffen till 1–0 bakom Jo Hyeon-woo för det självklara är oftast det svåraste att utföra.

Hur rättvist som helst när Sverige efter en passiv och avvaktande öppning på tio minuter sedan helt dominerat och skapat chans på chans utan att få hål på den sydkoreans­ke målvakten.

Då var det lite Trinidad Tobago-vibbar från den senaste Vm-premiären, 2006 i Tyskland, när Sverige trots massivt spelöverta­g bara fick 0–0.

– Vi skulle haft minst 2–0 i paus så det var otäckt med 0–0 eftersom en halvlek sällan är den andra lik, konstatera­de Andersson.

MATCHDAGEN TVINGADES HAN ändra i backlinjen Victor Nilsson Lindelöf fick kasta in handduken på grund av sjukdom, men ersättaren Pontus Jansson visade att defensivt är Sverige oerhört svårforcer­at oavsett uppställni­ng, där alla .

Mer oroande då att det offensiva navet, Emil Forsberg och Marcus Berg, hackar så betänkligt. Yrvädret Forsberg är en skugga från fjolårsfor­men och Berg brände tre riktigt bra lägen.

– Men nästa match kan han sätta alla tre så jag hade varit mer orolig om han inte skapat de här lägena, påpekade Janne.

Utanför sjöng de svenska supportrar­na. Snart bär det av till Sotji vid Svarta havet och midsommard­agens möte mot ett pressat Tyskland.

Ölen tog slut på många ställen inne i Nizhnij Novogorod redan kvällen före matchen. Hur skulle det då inte bli denna heta måndagsnat­t?

 ??  ??
 ?? Bild: IVAN ALVARADO ?? HISTORISKT SEGERJUBEL. De svenska spelarna firar med det gula havet efter segern i Vm-premiären mot Sydkorea – den första på 60 år.
Bild: IVAN ALVARADO HISTORISKT SEGERJUBEL. De svenska spelarna firar med det gula havet efter segern i Vm-premiären mot Sydkorea – den första på 60 år.
 ??  ?? Hallandspo­sten i Ryssland Jan-owe Wikström
Hallandspo­sten i Ryssland Jan-owe Wikström
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden