Hallandsposten

Lång tårta toppade nationalda­gsfirandet

- KENNY HJÄLTE keh@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Nationalda­gsfirandet i stadsparke­n i går kröntes av en riktigt lång tårta. Tårtan låg på strax över 25 000 millimeter och Laholms kommun tog dagen i akt och firade ordentligt att antalet medborgare förra året passerade 25 000 stycken.

Redan innan firandet började i stadsparke­n i går, hängde flera på låset till bokbussen som parkerat på backen strax ovanför scenen.

För de tio första som skrev upp sig på sommarlovs­läsning hägrade en biobiljett, vilket inte några sjusovare gjorde sig besvär att vinna.

– Vi vill locka med lite extra och få fler ungdomar med på sommarlovs­läsningen. Det är roligt att det är en sådan rusning i år, men vi ligger runt 160 deltagare och det är väldigt bra för en kommun i Laholms storlek, säger Petra Ljungberg, barnoch ungdomsbib­liotekarie.

EFTER ATT PROGRAMMET för dagen kom igång samlades runt ett femtiotal personer för att följa med trädgårdsi­nspiratöre­rna Gunnel Carlsson och Peter Bengtsson på en parkvandri­ng.

I år med trädgårdsa­nläggaren Peter Korn som arbetat med att restaurera­t en del av stadsparke­n som ska likna en savann till växtplatse­n.

– Kvickroten hade helt tagit över. För att odla i sand måste man ta bort det organiska materialet, det ska vara magert i marken så att svamparna börjar arbeta tillsamman­s med växterna för att utbyta näring, säger Peter Korn och fortsätter:

– Alla kan lyckas med att odla i sand men har man bra jord att utgå ifrån ska man ”Laholm är fantastisk­t för här har man vågat satsa på trädgård” säger Gunnel Carlsson. jobba med den. Här är bra jord i botten och åkerfräken har tagit över, den har tre meter långa rötter rakt ner och är svår att bli av med, säger han.

– Dessutom är det tråkigt att rensa ogräs, det är bättre att plantera ihjäl det med annat, fyller Peter Bengtsson i.

Det som numerärt kunde slå trädgårdsv­andrarna var antalet som började flockas kring bordet med tårta, efter att Roland Gottfridss­on, kommunfull­mäktiges ordförande (C), hållit tal efter nationalså­ngen och sagt varsågoda att ta för sig.

”Dessutom är det tråkigt att rensa ogräs, det är bättre att plantera ihjäl det med annat.”

PETER BENGTSSON

REINO JACOBSSON, på kommunens kommunikat­ionsenhet, skar upp den första tårtbiten och levererade ut till den hungriga publiken.

– Vi utlovar 25000 millimeter tårta för att fira att vi är fler än 25 000 invånare i kommunen numera. Men vi har tagit i lite så det är mer tårta än så, för att det ska räcka till alla som är här. Men jag tror inte att det blir något över, inte en sådan här dag med mycket folk. Då får de ta två gånger i stället.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? MÅNGA MILLIMETER BLIR DET. Reino Jacobsson, chef på Laholms kommuns kommunikat­ionsenhet skar upp första tårtbiten.
Bild: KENNY HJÄLTE MÅNGA MILLIMETER BLIR DET. Reino Jacobsson, chef på Laholms kommuns kommunikat­ionsenhet skar upp första tårtbiten.
 ??  ?? VANDRING.
VANDRING.
 ??  ??
 ??  ?? BOKSLUKARE PÅ PLATS. Barnen lockades till sommarlovs­läsning redan innan programmet för dagen startat.
BOKSLUKARE PÅ PLATS. Barnen lockades till sommarlovs­läsning redan innan programmet för dagen startat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden