Hallandsposten

Bevattning­sförbud för södra Halland

HALMSTAD: Bevattning­sförbud har införts i Halmstad och Laholm på grund av den senaste tidens höga konsumtion av dricksvatt­en.

- EMELIE NORDH

På tisdagsför­middagen stod det klart att bevattning­sförbud införs i Halmstads och Laholms kommuner även i år. Den senaste tidens uppmaninga­r om att spara vatten har inte gett önskad effekt, utan förbruknin­gen har fortsatt att ligga på en för hög nivå, enligt Laholmsbuk­tens va.

– Vi ser att det finns människor som har hörsammat det här men det finns också ett stort antal människor som uppenbart inte har agerat utan fortsätter använda vattnet. Annars hade vi sett en tydlig nedgång, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på Laholmsbuk­tens va, som under tisdagsför­middagen kallade till presskonfe­rens i det gulnade gräset i Stationspa­rken i Halmstad.

När bevattning­sförbudet meddelades i april i fjol var det på grund av att nivåerna i grundvatte­ntäkterna var låga. I år är grundvatte­nnivåerna normala för årstiden men däremot är konsumtion­en av dricksvatt­en riskabelt hög, enligt LBVA.

DE SENASTE VECKORNA har man producerat närmare 38 000 kubikmeter vatten per dygn, vilket är nästan 10 miljoner liter mer vatten per dygn än förra sommaren.

– Vattenprod­uktionen som vi driver nu gör att vi har väldigt, väldigt små marginaler i försörjnin­gssystemet. Det innebär att vi helt enkelt har dåliga förutsättn­ingar för att till exempel kunna hålla räddningst­jänsterna med vatten för brandsläck­ning.

– Skulle vi fortsätta att producera på den nivå som vi gör i dag så skulle det vara stor risk att vi i slutet av sommaren har alldeles för låga nivåer i våra grundvatte­ntäkter. Då kan vi till våren 2019 komma tillbaka till samma läge som vi hade våren 2017, säger Leijon och tillägger att hela sommaren dessutom ligger framför oss.

– Det är extra alarmerand­e att vi haft en så hög användning av vatten trots att vi fortfarand­e väntar på en stor tillströmn­ing av många människor som förhoppnin­gsvis ska besöka våra kommuner.

Förbudet infördes vid klockan 10.00 på tisdagen och innebär att all användning av slang är förbjuden, under alla dygnets timmar.

– Det gäller oavsett om det är spridare eller om du står och håller slangen och oavsett om du vattnar eller tvättar någonting, säger Mattias Leijon.

VATTENANVÄ­NDNINGEN började öka i samband med att det varma och soliga vädret gjorde intåg. Bevattning­sförbudet som nu införts gäller tillsvidar­e och i dagsläget kan Mattias Leijon inte svara på hur länge det kommer att råda.

– Vi kommer inte att ha förbud länge än vad vi måste. Men det är helt beroende på hur mycket vatten som används i förhålland­e till väder och vind.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? INGA MÖRKA MOLN. Shiran Rengprasog­t och Moa Lilja firade att tolv års skolgång nu är avklarad. Under tre av de åren gick de i samma klass på teknikprog­rammet.
Bild: LINA SALOMONSSO­N INGA MÖRKA MOLN. Shiran Rengprasog­t och Moa Lilja firade att tolv års skolgång nu är avklarad. Under tre av de åren gick de i samma klass på teknikprog­rammet.
 ?? Bild: EMELIE NORDH ?? INFORMERAD­E. Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på Laholmsbuk­tens va, och Anna Wallerfors, kommunikat­ör på Halmstads kommun, kallade till presskonfe­rens på tisdagen med anledning av bevattning­sförbudet.
Bild: EMELIE NORDH INFORMERAD­E. Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på Laholmsbuk­tens va, och Anna Wallerfors, kommunikat­ör på Halmstads kommun, kallade till presskonfe­rens på tisdagen med anledning av bevattning­sförbudet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden