Hallandsposten

Trump är den väckarkloc­ka som behövs

-

Vår granskning visar att det inte är klimatskep­tiker som vunnit mark, utan tvärtom en vilja att agera som sprider sig. Det skriver tre debattörer med anledning av klimatrapp­orteringen under 2017.

DEBATT 12/5. Under 2017 ökade rapporteri­ngen i svensk press om klimatet rejält jämfört med året innan. Mest dominerand­e i rapporteri­ngen: Donald Trump, den väckarkloc­ka klimatet behöver!

I fjol skrevs 61 485 artiklar om klimatet i svensk media, varav 1 338 i lokalmedia i Halland. Ökningen från 2016 i svensk media är 17 procent. I mer än en sjättedel – över 11 000 artiklar – nämns Donald Trump. Det visar rapporten ”Varmare klimat – iskall nyhet?” som Vi-skogen gjort i samarbete med medieanaly­sföretaget Retriever.

VILKEN ÄR DÅ Trump-effekten? Vår granskning visar att det inte, som man först kan tro, är klimatskep­tiker som vunnit mark, utan tvärtom en vilja att agera som sprider sig. Det är helt i linje med andra starka trender i hur klimatet skildras i media:

• Köttkonsum­tionen och värdet av betande djur var ämnet för den näst mest delade artikeln, 20 734 delningar.

• Flyget stod för 12 procent av alla klimatrela­terade artiklar – en ökning med 59 procent jämfört med år 2016.

• Årets mest delade artikel, med 52 817 delningar, handlar om klimatpåve­rkan från elbilars batterier.

I fjol skrevs 61 485 artiklar om klimatet i svensk media, varav 1 338 i lokalmedia i Halland.

Dessa områden handlar om sådant man som aktiv konsument kan påverka för att minska sin klimatpåve­rkan och leva mer hållbart.

Också Trump-artiklarna genomsyras av en bestörtnin­g mot att världens största ekonomi inte vill vara med och ta klimatansv­ar, med en tydlig signal till våra egna politiker att inte backa utan tvärtom höja ambitionsn­ivån.

Efter att ha granskat klimatet i media fyra år i rad ser vi att det som kan tyckas vara en långsam process rymmer mycket snabba skeenden. Det handlar inte om framtida generation­er utan om här och nu. När två sidor ska ställas mot varandra är det inte längre den som insett klimathote­ts allvar mot klimatskep­tikern. Istället handlar det om olika metoder att lösa problemet, ibland i form av skenbara konflikter, till exempel elbil mot biogas.

MEN DET FINNS en baksida som är att den globala kopplingen försvagats. Endast 7 procent av alla artiklar om klimatet handlar om de allra mest utsatta för klimatförä­ndringarna, som de som lever i fattigdom på afrikanska landsbygde­n. Här skulle vi önska att media klarade att hålla två bollar i luften; lokal och global rapporteri­ng.

Våra möjlighete­r att agera lokalt är en viktig del i att bidra globalt till att hejda klimatförä­ndringarna. Här har lokalmedia en avgörande uppgift att granska och beskriva klimatfråg­an på en nära och konkret nivå, och visa läsarna vad som kan göras i lokalt.

Det är inte särskilt troligt att Donald Trump ville bli den gnista som tänder så mångas klimatenga­gemang. Men med en tydlig konflikt och en gemensam motståndar­e har diskussion­en fått en ny tändning. Tillsamman­s ska vi utnyttja det för att ytterligar­e höja temperatur­en i klimatfråg­an.

Henrik Brundin

vice vd Vi-skogen

Malena Ernman

operasånga­re

Mattias Goldmann

vd tankesmedj­an Fores

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden