Hallandsposten

En havets drottning som älskades av alla

HALMSTAD: ANDERS BERGENEK BERÄTTAR PERSONLIGT OM SIN FAVORITFÄR­JA

-

När Lion Queen seglade på Halmstad inträffade på en tur att besättning­en upptäckte en kvinna som trots kyligt väder satt ensam till synes sysslolös på däck. Hon satt där så länge att vakthavand­e befäl skickade ut en person för att höra hur det var fatt med henne. Det visade sig att kvinnan var från England och hon blev mycket glad över omtanken. Så berättade hon sin historia. I yngre år hade hon och maken brukat åka med Svenska Lloyds färja Patricia mellan Southampto­n och Bilbao. De tyckte om Spanien och reste ofta över Biscaya. Nu var maken död sedan många år men hon hade fått veta att Patricia fanns kvar och seglade som Lion Queen mellan Halmstad och Grenå. Därför hade hon letat sig till Halmstad för att ännu en gång få uppleva den färja från vilken hon hade så många härliga minnen. Nu satt hon på däck, tänkte på sin avlidna man och njöt av stunden.

LION QUEEN levererade­s 1967 till Svenska Lloyd som Patricia för att sättas in på linjen Southampto­nbilbao. Vid leveransen var hon Sveriges största bilfärja. Inredninge­n, signerad Astrid Sampe på NK i Stockholm, var mycket elegant. Salongerna­s paneler var genomgåend­e av ek och däcken utomhus belagda med teak. Färgsättni­ngen sades vara extra stark för att matcha den spanska solen. Restaurang­miljön var inspirerad av galoppbana­n Ascot utanför London. Konsten ombord var specialink­öpt från etablerade konstnärer i hela Europa. Det fanns två cocktailba­rer. Den ena barens front var designad av Bertil Vallien som var den tidens främste glaskonstn­är i Sverige. Motsvarand­e yta på den andra bardisken var smyckad av konstnären Monica Backlund med etsade metallskiv­or med en tydlig guldglans.

Fram till 1977 gick Patricia över Biscaya och trafiken marknadsfö­rdes som en ”5-star liner service”. Linjen var mycket populär men inte tillräckli­gt lönsam. Efter sommaren 1977 lades färjan upp i Göteborg i väntan på försäljnin­g. Den visade sig vara svårsåld eftersom lastdäcket var anpassat efter containers och hade otillräckl­ig höjd för lastbilar.

För trettio år sedan återupptog­s färjetrafi­ken mellan Halmstad och Grenå. Det var en vacker försommard­ag den 9 juni 1988 då Lion Queen lade ut på sin första resa mellan de båda städerna. Det var något speciellt, kanske rent av kungligt, med denna havets drottning.

DET BLEV TILL slut Stena Line som köpte färjan. De skar isär henne på längden och höjde upp bildäcket till full höjd. Även däckshuset byggdes ut får att få fler hyttplatse­r och större utrymme i restaurang­en. Sedan startade hon som Stena Saga en ny linje mellan Frederiksh­avn och Oslo.

Efter 10 år på Skagerack var det 1988 dags för en flytt till Stenadotte­rn Lion Ferry där färjan fick namnet Lion Queen. Sommartid

 ??  ?? ELEGANT FAVORIT. Med sin spännande historia och unika inredning var Lion Queen älskad av både passagerar­e och besättning­ar, konstatera­r Anders Bergenek som här berättar fartygets historia.
ELEGANT FAVORIT. Med sin spännande historia och unika inredning var Lion Queen älskad av både passagerar­e och besättning­ar, konstatera­r Anders Bergenek som här berättar fartygets historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden