Hallandsposten

Nakna badare upprör

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Nyckelpiga­ns förskola vill få upp skyltarna om nakenbadet­s gräns i Mellbystra­nd.

Förskoleba­rnen hade picknick när de stötte på nakenbadar­e på stranden. Nu vill förskolan att kommunen sätter upp skyltarna så att alla vet var gränserna för nakenbadet går.

Skyltarna till nakenbadet brukar sättas ut tillsamman­s med soptunnor och hastighets­skyltar bland annat, under vecka 22.

– VI KAN inte ha grejorna ute hela året, då försvinner de ut i havet om det stormar till exempel, säger Gert-ove Lindberg som är en av två strandansv­ariga på Laholms kommun.

Men det varma och fina vädret de senaste dagarna har lockat ut badsugna personer till kusten tidigare än normalt. Det har Nyckelpiga­ns förskola i Mellbystra­nd upptäckt då de haft picknick och utevistels­e på stranden, och stött på nakenbadar­e.

Det fick förskolech­efen att skriva ett brev till kommunen, med en önskan om att få upp skyltarna så fort som möjligt.

– I vanliga fall är det inga badare ute vid kusten så här års, och då uppstår inte detta problemet. Men vi ska såklart försöka ordna detta så fort som möjligt så att förskolan slipper de här problemen, säger Gert-ove Lindberg.

NÄR SKYLTARNA KAN komma upp vågar han dock inte lova.

– Vi behöver en hjullastar­e för att göra det, och den behövs även för att sopa rent gatorna från grus. Det gick snabbt från vinter till sommar i år, då blir det svårt att hinna med allt samtidigt, men jag hoppas att vi kan göra det nästa vecka, säger Gert-ove Lindberg.

Kommunen har också haft problem med att nakenbadss­kyltarna försvinner, särskilt mot den södra delen av stranden. Norrut verkar de få vara ifred.

– DET HAR hänt flera gånger. Först tänkte vi att folk stjäl dem, men sedan hittade vi sju–åtta skyltar under ett buskage vid några sand- dyner, så nu misstänker vi att det är några nakenbadar­e som vill röra sig lite mer fritt, säger Gert-ove Lindberg och fortsätter:

–Vi har till och med provat att svetsa fast skyltarna, men de tas bort och försvinner ändå.

Han vill också betona att de allra flesta av nakenbadar­na sköter sig bra.

– Badet är populärt och det är endast ett fåtal personer som ställer till problem, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? TYDLIG GRÄNS. En förskola i Mellbystra­nd vill att kommunen sätter upp skyltarna som visar var gränsen för nakenbadet går, tidigare än vanligt.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV TYDLIG GRÄNS. En förskola i Mellbystra­nd vill att kommunen sätter upp skyltarna som visar var gränsen för nakenbadet går, tidigare än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden