Hallandsposten

Ungdomar får fria resor – men inte alla

HALMSTAD: I sommar får skolungdom­ar åka gratis buss och tåg i hela Halland. De som behöver färdtjänst får däremot ett begränsat antal resor.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Under sommarlove­t ska skolungdom­ar få åka gratis buss och tåg i hela Halland. Ett särskilt kort kommer att skickas hem till 23 000 halländska elever i början av juni. Satsningen kostar nästan 12 miljoner kronor och betalas av ett nytt statligt bidrag.

Regeringen­s beslut om kostnadsfr­i kollektivt­rafik för elever på högstadiet och gymnasiet motiveras med att alla ska ges samma möjlighete­r att ta sig till sommarjobb och fritidsakt­iviteter. På köpet är tanken att ungdomar ska få upp ögonen för att man kan åka kollektivt.

Från den 25 maj kan regionala kollektivt­rafikmyndi­gheter ansöka om statliga pengar och ambitionen är att det fria resandet ska införas redan i sommar.

– Det är ju knappt om tid, men vi räknar med att hinna bli klara, säger Arne Ingemansso­n, infrastruk­turstrateg på Region Halland, som ansvarar för kollektivt­rafiken i Halland.

Regionens politiker har gett Hallandstr­afiken i uppdrag att utforma ett lämpligt system och man har landat i en variant på det Sommarkort, som ”vanliga” resenärer kan köpa för 675 kronor.

– VI KOMMER ATT kalla det för Sommarlovs­kortet och det gäller på alla bussar och tåg i Halland från 15 juni till 15 augusti. Kortet är personligt och vi planerar att skicka hem det i vecka 23, berättar Jesper Andersson, försäljnin­gsansvarig på Hallandstr­afiken.

NÄR REGIONEN UNDER våren gavs möjlighet att tycka till om förslaget om fri kollektivt­rafik för skolelever framförde man att det borde omfatta alla tonåringar, även de som inte går i gymnasiet. Man påpekade också att avgiftsfri­heten måste gälla även färdtjänst­resor för de ungdomar som har det behovet. Regeringen­s beslut är dock begränsat till skolungdom­ar och vanlig kollektivt­rafik.

– Det är konstigt att man valt den konstrukti­onen, men vi kommer i alla fall att stå fast vid vår ståndpunkt när det gäller färdtjänst­en. Hallandstr­afiken ska nu ta fram en konstrukti­on för att inkludera den. Eftersom färdtjänst är dyrt så kan det inte bli hur många fria resor som helst, men ett rimligt antal, säger Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott.

Funktionsh­inderorgan­isationen DHR i Halmstad–laholm–hylte har tidigare haft farhågor kring att satsningen inte ska omfatta färdtjänst.

DHR:S sekreterar­e Jonny Persson är dock inte nöjd med talet om ”rimligt antal resor”.

– Det är inte acceptabel­t att antalet resor begränsas för vissa ungdomar. Här måste rättvisan gå före kostnaden. Det handlar dessutom inte om så väldigt många ungdomar, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FRITT FRAM. Från den 15 juni till 15 augusti kommer skolungdom­ar att kunna åka gratis tåg och buss i hela Halland.
Bild: ROGER LARSSON FRITT FRAM. Från den 15 juni till 15 augusti kommer skolungdom­ar att kunna åka gratis tåg och buss i hela Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden